Ach przechować smak i zapach lata( jesieni)🍓🍐🍎🍒
A w zimie otworzyć słoiczek i rozkoszując się zawartością, wrócić na chwilę do upalnych, pełnych słońca dni.
Wykonanie tych przetworów nie wymaga ani zbyt dużo czasu, umiejętności czy cierpliwości ( jak przy smażeniu powideł😀)
Potrzebne będą nam śliwki wegierki, dorodne i zdrowe, cukier i ...woda.
Dokładnie oplukane i osączone śliwki należy wypestkować, ułożyć luźno w wyparzonych słoikach, zalać syropem.
Syrop:
- 2 szklanki cukru
- 3 szklanki wody
Wodę z cukrem podgrzać do rozpuszczenia się cukru.
Słoiczki (szyjki) należy dokladnie wytrzeć, zakręcić. Wstawić do garnka z wodą, na dno garnka kładziemy ściereczkę, lub ręcznik papierowy.
Wody wlewamy do wysokości 1-1,5 cm poniżej nakretki. Pamiętajmy, woda w garnku powinna mieć taką samą temperaturę jak przetwory: zimne przetwory wkładamy do zimnej wody, ciepłe do ciepłej.
Pasteryzujemy w zależności od wielkości słoików 15- 25 minut.
Czekamy do wystygnięcia lub odwracamy do góry dnem, a w garnku pasteryzujemy następną porcję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz