piątek, 2 września 2022

Śliwki w syropie.

 

Ach przechować smak i zapach lata( jesieni)🍓🍐🍎🍒

A w zimie otworzyć słoiczek i rozkoszując się zawartością, wrócić na chwilę do upalnych,  pełnych słońca dni.

Wykonanie tych przetworów nie wymaga ani zbyt dużo czasu, umiejętności czy cierpliwości ( jak przy smażeniu powideł😀)

Potrzebne będą nam śliwki wegierki, dorodne i zdrowe, cukier i ...woda.

Dokładnie oplukane i osączone śliwki należy wypestkować, ułożyć luźno w wyparzonych słoikach,  zalać syropem.

Syrop:

- 2 szklanki cukru

- 3 szklanki wody

Wodę z cukrem podgrzać do rozpuszczenia się cukru. 

Słoiczki (szyjki)  należy dokladnie wytrzeć, zakręcić. Wstawić do garnka z wodą,  na dno garnka kładziemy ściereczkę, lub ręcznik papierowy.

Wody wlewamy do wysokości 1-1,5 cm poniżej nakretki. Pamiętajmy,  woda w garnku powinna mieć taką samą temperaturę jak przetwory: zimne przetwory wkładamy do zimnej wody, ciepłe do ciepłej.

Pasteryzujemy w zależności od wielkości słoików 15- 25 minut. 

Czekamy do wystygnięcia lub odwracamy do góry dnem,  a w garnku pasteryzujemy następną porcję.






Brak komentarzy: