sobota, 5 listopada 2022

Kruche ciasto z jabłkami i masa budyniową .


ciasto: (duża blacha)
-  50 dag mąki
-  1/3 szklanki cukru ( może być mniej)
- cukier waniliowy
-  3 - 5 łyżki  mleka roślinne
 -  1/3 szklanki oleju
- 200g margaryny wegańskiej
-  płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
-  1 łyżka octu winnego

 dodatkowo:
-  litrowy słoik smażonych jabłek ( mogą być  surowe i smażone na bieżąco) 
-  galaretka wegańska lub agar

              masa budyniowa:
-  3 szklanki mleka roślinnego
-  3 budynie waniliowe na pół litra mleka ( lub 6 łyżek mąki ziemniaczanej, pomieszanej z mąką  pszenną i kukurydziana )
-  4 łyżki cukru
( gotuję budyń)
dodatkowo:
- 3/4 kostki margaryny wegańskiej

     Margarynę miksuję, stopniowo dodając ugotowany, wystudzony  budyń.

             dekoracja:
-  1/4 kostki margaryny wegańskiej
-  3 łyżki cukru lub miodu z mniszka
-  10 dag wiórek kokosowych
Margarynę rozpuszczam w szerokim garnku z cukrem, miodem i wiórkami.
Gdy masa zacznie się karmelizować, wykładam na wierzch ciasta.

Z powyższych składników ( na "ciasto" ) zagniotłam ciasto ( zagniatajac, dodaję na początku  dwie szklanki mąki, natomiast pozostałą mąkę dodaje pod koniec, ułatwia to połączenie składników) .
Ciasto  podzieliłam na dwie części.
Upiekłam dwa kruche placki.
Na pierwszy placek kładę smażone jabłka, na to masę budyniową, przykrywam drugim plackiem.
Wierzch ciasta dekoruje wiórkami.





Brak komentarzy: