ciasto: (duża blacha)
- 50 dag mąki
- 1/3 szklanki cukru ( może być mniej)
- 50 dag mąki
- 1/3 szklanki cukru ( może być mniej)
- cukier waniliowy
- 3 - 5 łyżki mleka roślinne
- 1/3 szklanki oleju
- 3 - 5 łyżki mleka roślinne
- 1/3 szklanki oleju
- 200g margaryny wegańskiej
- płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego
- płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego
dodatkowo:
- litrowy słoik smażonych jabłek ( mogą być surowe i smażone na bieżąco)
- litrowy słoik smażonych jabłek ( mogą być surowe i smażone na bieżąco)
- galaretka wegańska lub agar
masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka roślinnego
- 3 budynie waniliowe na pół litra mleka ( lub 6 łyżek mąki ziemniaczanej, pomieszanej z mąką pszenną i kukurydziana )
- 4 łyżki cukru
- 3 szklanki mleka roślinnego
- 3 budynie waniliowe na pół litra mleka ( lub 6 łyżek mąki ziemniaczanej, pomieszanej z mąką pszenną i kukurydziana )
- 4 łyżki cukru
( gotuję budyń)
dodatkowo:
- 3/4 kostki margaryny wegańskiej
- 3/4 kostki margaryny wegańskiej
Margarynę miksuję, stopniowo dodając ugotowany, wystudzony budyń.
dekoracja:
- 1/4 kostki margaryny wegańskiej
- 3 łyżki cukru lub miodu z mniszka
- 10 dag wiórek kokosowych
Margarynę rozpuszczam w szerokim garnku z cukrem, miodem i wiórkami.
Gdy masa zacznie się karmelizować, wykładam na wierzch ciasta.
Z powyższych składników ( na "ciasto" ) zagniotłam ciasto ( zagniatajac, dodaję na początku dwie szklanki mąki, natomiast pozostałą mąkę dodaje pod koniec, ułatwia to połączenie składników) .
Ciasto podzieliłam na dwie części.
Upiekłam dwa kruche placki.
Upiekłam dwa kruche placki.
Na pierwszy placek kładę smażone jabłka, na to masę budyniową, przykrywam drugim plackiem.
Wierzch ciasta dekoruje wiórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz