niedziela, 13 marca 2011

Zupa grzybowa czysta



- kilka suszonych grzybów
 -  ok 30 dag włoszczyzny bez kapusty
-  mała cebulka
- sól, pieprz
- natka z pietruszki lub koper
- 1-2 ząbki czosnku

 Grzyby  dokładnie opłukać, namoczyć ok. 1-2 godzin, następnie ugotować,
dodając podsmażoną na oleju pokrojoną cebulkę i warzywa.
Gdy warzywa są miękkie, przyprawić, dodać rozdrobniony czosnek.. Zdjąć z ognia i przecedzić ,
dodać posiekaną natkę pietruszki lub koper.
Zupę podawać z pasztecikami,  makaronem,  uszkami z grzybów, kluseczkami
lub z pieczywem (np. kruche paluszki, grzanki).

2 komentarze:

krystyna pisze...

Lubię grzybki, a ta wersja mi odpowiada - czysta grzybowa.
Dzieki!

Fajniutkie masz blogi, ładne i 'smaczne' nawet!

Zaglądam do Ciebie często, ale brakuje mi czasu na wpisy, tylko od czasu do czasu.
Poza tym już od jakiegos czasu, postanowiłam rozsądniej korzystać z komputera, bolą krzyże, ręka, kark gdy się zagalopuję.

Pozdrawiam!

margeta pisze...

Miło Cię gościć. A co się tyczy rozsądnego korzystania z komputera, to rozumiem , wiem ile spędzam tu czasu . Wkrótce muszę zająć się działeczką, wiosna tuż, tuż.