- 3/4 szklanki ciecierzycy
- 1/2 szklanki wody
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
Ciecierzycę ugotować, odcedzić.
Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie,
dodać zmiażdżony czosnek, wlać wodę i gotować pod przykryciem ok.5 minut na małym ogniu.
Wystudzoną cieciorkę i cebulę zmiksować na jednolitą, gładką masę.
Dodać sok z cytryny i posiekaną natkę. Całość wymieszać.
Przyprawić solą i pieprzem
4 komentarze:
u nas paste z cieciorki robi mąż jest pyszna
j
Mężczyźni są najlepszymi kucharzami i smakoszami:. Ach Ci mężowie:) To przydatna instytucja!:)
Czy taką pastę je się samą, czy na bazie makaronu, bądź kaszy?
Pastę można podawać z pieczywem, ale również będzie smakowała jako dodatek do makaronu bądź kaszy. W kuchni trzeba eksperymentować i wybierać najlepsze dla nas smaki.
Kto nie eksperymentuje nic nowego nie zje :). Puśćmy wodze fantazji:)
Prześlij komentarz