czwartek, 9 stycznia 2014

Pulpety z pęczaku.

-  szklanka pęczaku
-  2 marchewki
-  1 pietruszka
-  kawałek selera
-  2 łyżki płatków owsianych
-   1 cebula
- 2 łyżki kopru
-  3 łyżki oleju
-  sól, pieprz biały, oregano
-  mąka do obtoczenia

               sos:
     -   łyżka oleju
     -  ząbek czosnku
     -  2 łyżki  koperku
     -  łyżka mąki
     -  sól

Opłukaną kaszę zalać wrzącą wodą (ok. 2 szklanki), posolić i gotować na małym ogniu, aż kasza się rozklei.
Warzywa ( marchew, pietruszkę i seler) ugotować w niewielkiej ilości wody, pod przykryciem, tak, by były al dente. Wywar zostawić do przygotowania sosu.
Wystudzone  warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno pokroić, zeszklić na patelni. Warzywa,  płatki, przyprawy i  koper dodać do kaszy. Wszystkie składniki wymieszać, uformować nieduże pulpety, obtoczyć w mące i lekko podsmażyć.

 przygotować sos:
Rozetrzeć mąkę z olejem, dodać do wrzącego wywaru, mieszając zagotować, dodać koper, roztarty ząbek czosnku i sól.
Połączyć sos z pulpetami.
Podawać z ziemniakami i dowolną surówką .




4 komentarze:

Hrabia pisze...

oesu jakie apetyczne. podczas czytania wyobraziłam sobie ile garów ubrudzę i już mi się odechciało :P

Magazyn osobliwości pisze...

Jak dla mnie świetny przepis, wszystko się udało i było bardzo smaczne! Pozdrawiam!

Połykaj z Surri pisze...

To będzie dzisiaj mój obiad!!

Klaudyna pisze...

Zrobiłam i muszę powiedzieć, że wspaniały przepis. Dziękuję:)