wtorek, 4 lutego 2014

Sałatka marokańska.

-  15 dag kuskus
-  pół puszki zielonego groszku
-  5 dag rodzynek
-  duża pomarańcza
-  pęczek szczypioru
-  mała czerwona papryka
-  pół ogórka węża
-  kilka liści sałaty
-  3 łyżki oliwy lub  pół szklanki jogurtu wegańskiego
-  kilka listków suszonej mięty

Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty.
Przygotować kuskus w/g przepisu na opakowaniu. 
( zalać wrzącą wodą  ok. 1 cm powyżej poziomu kuskus)
Pomarańczę sparzyć i starannie umyć. Otrzeć ze skórki, skórkę zostawić do sosu.
Pomarańcze podzielić na części, każda przekroić na pół, delikatnie, zachowując sok.
Paprykę pokroić w paski, ogórka obrać i pokroić w kostkę, szczypior drobno posiekać.
Rodzynki wrzucić na suchą, gorącą patelnię, lekko podsmażyć. Gdy napęcznieją, zdjąć, wystudzić.
( uwaga nie przypalić)
Przygotowane składniki połączyć, przyprawić do smaku, delikatnie wymieszać i przełożyć do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty.
 Polać sosem.
Sos:
Pokruszone liście mięty przesiać przez gęste sito, połączyć z oliwą lub jogurtem, dodać startą skórkę pomarańczy.




1 komentarz:

Edyta pisze...

Sałatka wyszła przepyszna! Dzięki za przepis :)