- szklanka mąki (można razowej)
- 2 łyżki płatków owsianych zalanych ciepłą wodą
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wiórek kokosowych
dodatkowo :
dwa nieduże jabłka, sok z cytrynu, cynamon, cukier waniliowy
Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie pokroić jabłka w plastry, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
Ciasto rozwałkować cienko, pokroić w 6 cm pasy, posmarować cienko dżemem. Na połowie pasa układać jabłka, przykryć drugą połową, zrolować, poprószyć cynamonem i cukrem waniliowym.
Wstawić do foremek i do piekarnika na ok 50 minut.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
2 komentarze:
Gratulacje rocznicy, ja pewnie zaglądam tu już dobre 3 lata (chociaż nigdy nie komentowałam!). Bardzo lubię twojego bloga, bo nie jest udziwniony, lubię jak wspominasz od czasu do czasu coś o swoim życiu, no i przepisy łatwo można wykorzystać :)
Natalia
Natalio, dziękuję za gratulację! Kuchnię wegańską prowadzę ponad 18 lat. Na początku było trudno. Wtedy nie miałam dostępu do internetu, korzystałam z przepisów "Wegański Świat",potem powoli kompletowaliśmy książki z wegańskimi przepisami, no i powoli zmieniałam kuchnię tradycyjną na wegańską, wprowadzając zamienniki.
Prześlij komentarz