niedziela, 29 maja 2011

Pasta z fasoli

-  szklanka ugotowanej białej fasoli
   (można użyć odsączoną fasolką  z puszki)
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  pół pęczka posiekanego kopru
-  kilka kropel sosu sojowego
-  2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cząber , majeranek, curry, bazylia
 opcjonalnie czosnek

 Wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolę przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie łyżką  mieszamy na gładką masę . Otrzymamy  smaczną podstawową  pastę , którą możemy dodatkowo, dowolnie w.g smaku  przyrządzać czosnkiem, pieczarkami ( kilka drobno pokrojonych  pieczarek poddusić  na oleju ) lub drobno pokrojoną kiszoną kapustą .
 Do pasty można dodać kiełki, natkę pietruszki, kmin rzymski  lub startą na tarce o grubych oczkach  marchew.




Wiosenna sałacianka

 - włoszczyzna
-  2 ziemniaki
-  marchewka
-  nieduża główka sałaty
- szczypior, koper
-  pól szklanki ( może troszkę więcej) zakwasu na żur
-  olej
-  sól, curry, pieprz, majeranek

 W garnku gotujemy pokrojone ziemniaki i marchew, w tym czasie na patelni podsmażamy porwaną sałatę na oleju. Sałata na  zmienić kolor na brązowawy , bo inaczej ożyje w zupie( uwaga nie przepalić), pod koniec dodajemy posiekany szczypiorek i koper, podduszamy. Do gotującej się zupy dodajemy  sałatę z koprem i szczypiorem, gotujemy do miękkości warzyw, pod koniec dodajemy zakwas na żur , razem z mąką i przyprawiamy do smaku.

.



placek z rabarbarem


   Ciasto
   -  1.5 szklanki mąki razowej
    -  1  szklanka płatków owsianych
    -  4 łyżek cukru
    -  cukier wanilinowy
    -  pół szklanki oleju
    -  pół szklanki wody
    -  pół łyżeczki proszku do pieczenia ( niekoniecznie)
   Składniki połączyć , zagnieść ciasto, włożyć do lodówki..

dżem  rabarbarowy:
Kilka łodyg rabarbaru  (ok. 8-10 ) umyć i obrać z z pierwszych włókien, pokroić na centymetrowe paski. podlać niewielką ilością wody, gotować na wolnym ogniu. Gdy rabarbar rozgotuje się dodać cukier ,  dalej gotować na wolnym ogniu w celu zredukowania wody.

 masa budyniowa:
 - 2 szklanki mleka roślinnego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (pełne ale nie czubate)
-  cukier waniliowy
- łyżka cukru
 Z podanych składników ugotować gęsty budyń .

 Wykonanie:
 Ciasto dzielimy na trzy części. Dwie części wykładamy na dno tortownicy i wylepiamy brzegi, na ciasto kładziemy dżem rabarbarowy (jeśli jest zbyt rzadki mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej), na dżem kładziemy  masę budyniową . Na wierzch rwiemy  kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut.



 Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.




czwartek, 26 maja 2011

Truskawki w kapelusikach



 Zaczyna się sezon truskawkowy 
proponuję  na deserek 
truskawki w czekoladowych kapelusikach.

Opłukane, osuszone truskawki trzymając za szypułek
zanurzamy do połowy w rozpuszczonej
( najlepiej w wodnej kąpieli) czekoladzie wegańskiej ,  lub polewie, wystudzamy , układamy na talerzyku .




niedziela, 22 maja 2011

Kolorowa potrawka

-  25 dag pieczarek
-  cebula czerwona
-  pół czerwonej papryki
-  pół puszki kukurydzy
-  dwie ugotowane marchewki
-  pół  cukinii
-  cztery łyżki ugotowanej fasoli
-  szczypiorek, koperek
-  sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra

Pieczarki i paprykę pokrój w paski, cebulę w piórka, dodaj ugotowaną
al dente marchew pokrojoną w paski, duś pod przykryciem.
Pod koniec duszenia dodaj kukurydzę, oddzielnie ugotowaną fasolę , posiekany koper i szczypior,
dopraw przyprawami.
Zdejmij przykrycie, chwilę pozostaw na ogniu w celu odparowania wody.







wtorek, 17 maja 2011

Batoniki baunty


 -  szklanka wiórek
 -   3  łyżki planty
 -  5 łyżek mleka kokosowego
 -  1 -2 łyżki cukru pudru

 -  wegańska czekolada (ok. 100 g)


Cztery pierwsze składniki ogrzewam na wolnym ogniu,  mieszam  do momentu połączenia się. Konsystencję reguluję wiórkami lub mlekiem. Zdejmuję z kuchenki, studzę. Wystudzoną masę przekładam do prostokątnego pojemnika na żywność, rozsmarowuję na  grubość ok. 1.5- 2  cm, wkładam  na godzinę do zamrażalnika. Po wyjęciu kroję na małe batoniki., zanurzam w rozpuszczonej  czekoladzie.
 Czekoladę najlepiej rozpuścić , ogrzewając ją w garnku umieszczonym w większym garnku  z wrzącą wodą.
.






niedziela, 15 maja 2011

Łazanki z warzywami

 - 8 kotletów sojowych
-  pół pęczka kopru
-  łyżka soku z cytryny
-  marchew lekko podgotowana
-  nieduża cukinia
-  20 dag szpinaku
-  ząbek czosnku
 - 250 g makaronu  łazanki
 -  2 łyżki oliwy
-  sól, świeżo zmielony pieprz
 -  plasterki cytryny do dekoracji

 Kotlety ugotować w dobrze przyprawionym bulionie. Wystudzić, odcisnąć natrzeć sokiem z cytryny, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem,solą i pokrojonym koperkiem.
Owinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 15 minut
.Makaron ugotować, odcedzić.
 Marchew i cukinię pokroić w cienkie słupki, poddusić, dodać pokrojone pieczarki ,
szpinak, pod koniec duszenia dodać ugotowany makaron i rozgnieciony ząbek czosnku.
Jednocześnie obsmażamy  kotlety z obu stron na rumiano ( można je pokroić na cztery części) .
 Makaron z warzywami układamy na półmisku, na wierzch kładziemy rumiane kotlety.
Przybieramy gałązkami kopru i plasterkami cytryny.

piątek, 13 maja 2011

Sorbet malinowy z sosem waniliowym


-  30 dag mrożonych malin

Maliny lekko rozmrozić i zmiksować.
Nakładać łyżką do lodów na talerzyki  lub do pucharków.
Polać sokiem malinowym i  wcześniej przygotowanym
sosem waniliowym .

 sos waniliowy:

 -  szklanka mleka migdałowego lub kokosowego
 -  łyżeczka cukru
-  2 łyżeczki cukru waniliowego
-   łyżka mąki ziemniaczanej
 Mąkę rozmieszaj w połowie szklanki mleka, pozostałe mleko zagotuj z cukrem.
Dodaj rozmieszaną mąkę do wrzącego mleka, trzymaj na małym ogniu
ok.2 minut ciągle mieszając.
Zdejmij  z ognia, dokładnie przykryj, by nie zrobiła się skórka wystudź.
W tym czasie przygotuj sorbet.

czwartek, 5 maja 2011

Placek czeski

 placki :
- 3 szklanki mąki
- 10 dag cukru
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki płatków owsianych zalanych gorącą wodą i wystudzonych
- 2 łyżki miodu sztucznego
  lub  może być z mniszka
- 1 łyżeczka sody
                                                     - 5 łyżek mleka sojowego
                                                   - 5 łyżek kakao
                                                   - połowa średniego, dojrzałego banana ( zgniecionego np, widelcem)

 Z wymienionych składników zagnieść ciasto,  ma być gęste lecz elastyczne,
jeżeli jest za gęste dodać mleka.
Podzielić na 6 równe części, rozwałkować , piec w średniej tortownicy.

   masa:
 -  pół l mleka sojowego( daję waniliowe)
 -  2 budynie wegańskie ( na pół litra mleka )
                 ( lub w zastępstwie
                   - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                       -2 łyżki mąki pszennej )
 -  4 łyżki cukru
 - cukier waniliowy
 -  3/4 szklanki zmielonych orzechów
 -  pół kostki margaryny wegańskiej
 Z mleka mąki, cukru waniliowego i cukru ugotować budyń, wystudzić.
 Margarynę miksujemy z orzechami dodając  po łyżce zimnego budyniu na jednolitą masę ( w wersji dla dorosłych można dodać 2 łyżki mocnego alkoholu).
 Masą przekładamy upieczone wcześniej placki.
Wierzch polewamy polewą orzechową.
 przepis na polewę orzechową:
 - 2 łyżki mleka sojowego
 - 2 łyżki cukru
-  2 łyżki margaryny wegańskiej
 -  2 łyżki kakao
- 2 łyżki zmielonych orzechów




Nieznana kuchnia świataOrganizator: Aniko

Pory w cieście piwnym


- biały kawałek pora
  -  szklanka piwa
   -  półtorej szklanki mąki pszennej
   -  3 łyżki zmielonych płatków owsianych
   -  sól, pieprz
   - 2  łyżki oleju
   -  olej do smażenia
Pora pokroić na 3-4  mm plastry, posolić, odstawić na kilka minut.
  W tym czasie przygotowujemy ciasto piwne :
 mąkę,  piwo, olej i przyprawy mieszamy na ciasto o jednolitej konsystencji .
Plastry pora zanurzyć w cieście, obtoczyć w bułce tartej, lub zmielonych płatkach, smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawać ciepłe z sojonezemz sosem tzatziki lub z dowolnym sosem i  surówką .





niedziela, 1 maja 2011

Pasztet sojowo-soczewicowy

-  !.5 szklanki ugotowanej soi
-  1.5 szklanki ugotowanej soczewicy
-   40 dag pieczarek
-  2 cebule
-  jeden ugotowany ziemniak
-   ugotowana marchewka,
 -  połowa ugotowanego dużego selera
-   kawałek ugotowanej pietruszki
-   garść ziaren słonecznika
-  2- 3  łyżki płatków owsianych
-  2  łyżki koncentratu pomidorowego
 -  łyżka sosu sojowego
-  3 ząbki czosnku
-  dużo majeranku , pieprzy, papryki, oregano, gałka muszkatołowa
 -  sól do smaku
-  bułka tarta

 Namoczona soję i soczewicę gotujemy oddzielnie ( soczewicę bardzo krótko!),
 Warzywa gotujemy razem w niewielkiej ilości wody[ wywar może być użyty na zupę].
Ok. 8 pieczarek wrzucam do wrzącej, osolonej, przyprawionej wody na kilka minut,
 pozostałe pieczarki drobno kroję i duszę na oleju razem z drobno pokrojoną cebulką.
 Płatki zalewam gorącą wodą i kilka minut moczę je.
 Przepuszczam przez maszynkę soję, soczewicę, ugotowane warzywa, ziarna słonecznika, namoczone płatki owsiane, do masy dodaję podduszone pieczarki, sól i przyprawy, koncentrat, garść bułki tartej, przeciśnięty przez praskę czosnek,  dokładnie mieszam, jeżeli masa jest zbyt rzadka dodaje bułkę tartą.
Wyrobioną masę (część) wkładam do formy "keksówki", posmarowanej olejem, stawiam całe , wcześniej obgotowane pieczarki, najlepiej czapeczką do dołu  i wykładam pozostałą masę pasztetową. Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 50-60 minut, wierzch pasztetu ma być przyrumieniony, lecz nie spalony.



 Gdy trochę przestygnie wyjmujemy go z formy  na deskę, by nie zrobił się wilgotny.