poniedziałek, 30 stycznia 2012

Sałatka brokułowa z tofu i słonecznikiem.

-  brokuł
-  opakowanie tofu ( najlepiej marynowane)
-  puszka kukurydzy
sojonez       lub sojonez jaglany
- 10 dag  ziaren słonecznika

 Brokuł  gotujemy al dente, odsączany , dzielimy na różyczki.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, często mieszając ,
                                                       należy uważać by nie przypalić.

 Różyczki brokuła układamy dość ściśle w salaterce i przykrywamy cienką warstwą sojonezu,
następnie kładziemy pokrojone w kostkę (ok.15mm) kawałki tofu, znów cienka warstwa sojonezu,
na to odsączona kukurydza i sojonez.
Całość posypujemy wystudzonym, prażonym słonecznikiem.

 Sałatkę możemy przygotować w innej wersji, mieszając pierwsze trzy składniki z sojonezem,
 a następnie posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
 Obie wersje są  bardzo smaczne , a poza tym dostarczają dużo cennych  składników odżywczych.




Jaglonez



-  szklanka gęstego  mleka z kaszy jaglanej
- szklanka oleju
- ok 3 łyżki soku z cytryny
-  ząbek czosnku.
- sol, pieprz 
- opcjonalnie łyżka musztardy

Mleko , musztardę, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek miksujemy
kilka minut mikserem na wysokich obrotach.,
dodając powoli  olej cienką strużką, by  sos się nie zważył.
Ciągle miksujemy do uzyskania  odpowiedniej , majonezowej konsystencji..
Zmniejszamy obroty miksera , dodajemy sól i pieprz do smaku.
Przechowujemy w lodówce, najlepiej a słoiczku.

Mus i mleko z kaszy jaglanej.


MUS:
-  szklanka kaszy jaglanej
  -  3 szklanki wody
  -  1/3 szklanki migdałów
  -  sól
     opcjonalnie
  -  łyżka miodu sztucznego lub z mniszka

 Kaszę jaglaną płuczemy  pod bieżącą wodą i sparzamy wrzącą wodą .
Zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy sól i gotujemy , ok. 25-30 minut, często mieszając.
 Ugotowaną  pozostawiamy pod przykryciem ok. 10 minut.
 Ciepłą kaszę, wraz z płatkami migdałowymi i miodem,  miksujemy  blenderem.

 Taki nie rozrzedzony mus może być bazą dla deserów, kremów i majonezu.

MLEKO :
By uzyskać płynne mleko w  trakcie miksowania  dodajemy  ok 2 szklanki
przegotowanej wody .
Mleko podawać na zimno do picia , przydatne jest  także  w kuchni.do dalszego gotowania.

środa, 25 stycznia 2012

Rogaliki drożdżowe z soczewicą


 ciasto:
   -  2.5  szklanki mąki
   -   4 dag drożdży
   -  1 szklanka mleka roślinnego
   -  kopiasta łyżka gęstego przecieru z dyni
  -  1/2 łyżki cukru
  -  4-5 łyżek oleju
  -  szczypta soli
Przygotowujemy rozczyn z dwóch łyżek mleka, pokruszonych drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki. dodajemy wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, przecier z dyni  i wyrabiamy ciasto, tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki, dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy kilka minut.
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  pozostawiamy do wyrośnięcia.
 Gdy ciasto podwoi swoją objętość ,  przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy ciasto na dwie części., z każdej formujemy kulę, którą wałkujemy na  kształt koła.
Koła pokroić promieniście na 8 równych trójkątów.
Trójkąty posmarować nadzieniem z soczewicy ( przepis niżej) tak by pozostał 1 cm ciasta nie posmarowany od brzegu. Zawijamy rogale zaczynając od podstawy i układamy na posmarowanej olejem blasze. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 10- 15 minut.


nadzienie;
-   30  dag  soczewicy
  -   15  dag  pieczarek
  -   cebula
  -  sól ,  przyprawy  w,g  uznania
 Soczewicę  opłukać,   namoczyć  na  3  godziny  .
Gotować  w  świeżej  wodzie   krótko  ok.  5  min. ( al. dente)
 Ugotowaną  soczewicą  przekręcić  przez  maszynkę   dodać  podduszone ,
drobno  pokrojone  pieczarki z  cebulką ,  przyprawić  do  smaku .
 




 Rogaliki możemy posypać makiem, kminkiem lub słonecznikiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180stopni C.ok 30- 35 minut.



sobota, 21 stycznia 2012

Salsa czyli ostry sos pomidorowy

 -   kilka pomidorów
-  cebula
-   zielona papryka
-  kawałek papryczki chili
-   2 ząbki czosnku
-   2 łyżki soku z limonki
-  sól, pieprz, papryka ostra i słodka
- 2 łyżki oliwy 
-  świeża bazylia i kolendra

Pomidory sparzmy wrzątkiem, następnie obieramy ze skórki.
Wszystkie warzywa kroimy na  drobne kawałki .
W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa,
dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20-30 minut, aż sos zgęstnieje,
przyprawiamy do smaku.
 Do zrobienia sosu możemy użyć obranych pomidorów w zalewie  z puszki,
 zalewy oczywiście nie dodajemy
Posypujemy pokrojoną bazylią i kolendrą.
Sos nadaje się do dań  na ciepło i na zimno .


piątek, 20 stycznia 2012

Brokułowe kule z kuskusu

 -  1  brokuł
 -  szklanka  kaszy   kuskus
-  3 0 dag pieczarek
 -  pół cebuli
-  czerwona papryka lub pół czerwonej i pół zielonej
-  pół szklanki płatków owsianych 
- sól, pieprz , pieprz ziołowy, oregano  

Brokuł ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Odcedzić, po wystudzeniu drobno pokroić.
 Płatki zalać gorącą wodą, zostawić do nasiąknięcia
 Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą  tak by poziom wody
znajdował się ok. 1 cm. nad powierzchnią kaszy, pozostawić by wchłonęła wodę.
Pieczarki pokroić w kostkę i  podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą i papryką.

 Kaszę , kalafior, pieczarki z warzywami, namoczone płatki i przyprawy połączyć , wymieszać.
 Z masy formować kule i układać je w w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. ok 200 st. C ok 50 minut. Gotowe wyłożyć na talerz , ozdobić zieleniną i kawałkami papryki.




wtorek, 17 stycznia 2012

Leczo zimowe

-  2 marchewki
-  2 cebule
- 1 mała cukinia
- 15 dag pieczarek
-  15 dag mrożonego bobu
-  papryka czerwona
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  łyżka musztardy francuskiej
-  garść mrożonej fasolki
                                                      -  natka pietruszki
                                                       - czubrica, sól , pieprz, olej

Pokrojoną marchewkę i cebulę dusimy na oleju, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i cukinię.



Po kilku minutach dodajemy pokrojoną paprykę, bób i fasolkę. podlewamy szklanką wody,
dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę, przyprawiamy do smaku, gotujemy do miękkości warzyw.

Należy pamiętać , że warzywa powinny być  miękkie ale nie rozgotowane, by nie straciły swoich walorów odżywczych..
 

Zacznij zarabiać na blogu.

Piszesz bloga i chciałbyś zarabiać na reklamach ? Zajrzyj tutaj:
Zapraszam.


 

niedziela, 15 stycznia 2012

Surówka z białej kapusty


-  pół główki kapusty
-  2 marchewki
-  1 cebula
- kawałek pora
-  czerwona papryka
- koperek lub natka pietruszki
 - można dodać maleńki kawałek ostrej  papryczki 

Kapustę  drobno poszatkować, lekko posolić i wymiąć,
dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, pokrojonego pora,
 drobno pokrojoną cebulę i paprykę w paski. .
 Polać sosem słodko- kwaśnym, posypać posiekanym  koperkiem lub natką pietruszki.
Wstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin, by połączyć smaki..
 Surówka może być przygotowana nawet kilkanaście godzin przed podaniem.



Papryka chili ma bardzo ostry, piekący  smak.
Działkowiczom przypominam że 
wkrótce (czyli koniec stycznia początek lutego) należy posiać w pojemniczkach paprykę,
 sadzonki w połowie maja należy wysadzić na działce.

Czy ktoś z moich okolic ( Krasnystaw, Lublin) uprawia działkę i  potrzebuje nasion papryczki chili ?
Mam  pewne   ilości,  nadmiar chętnie oddam za uśmiech:)
Zainteresowanych proszę o kontakt : margetach@wp.pl


Sos słodko- kwaśny do surówek.

-  1/3 szklanki oliwki
-  1/3 szklanki octu winnego lub jabłkowego
-  1/3 szklanki cukru
-  półtorej  łyżeczki soli ( można mniej a dosolić w trakcie robienia,
    ponieważ główka kapusty bywa różnej wielkości)
 - pieprz,
 - można dodać zioła w.g upodobań

  Składniki połączyć, wymieszać. gotowym polać surówkę .
 Sos doskonale pasuje do surówek z kapusty białej słodkiej i kiszonej .

niedziela, 8 stycznia 2012

Pasta z nerkowców

-  szklanka nerkowców
-  4 łyżki soku z cytryny
-  2 ząbki czosnku
-  2 łyżki zmielonych ziaren sezamu
-  łyżka papryki słodkiej
-  4 łyżki wody
 Orzechy namoczyć na noc. Odsączyć, połączyć z resztą składników
i dokładnie rozdrobnić za pomocą blendera.

 Pasta nadaje się do kanapek, można ją użyć do makaronów,
do pizzy zamiast sera lub jako dip podawany do warzyw.

piątek, 6 stycznia 2012

Kotlety z kaszy gryczanej.

-  szklanka  kaszy gryczanej
-  półtorej szklanki wody
-  sól, pieprz, papryka, majeranek, oregano
 - łyżka oliwki
-  ząbek czosnku, kawałek cebuli
-  trzy czubate łyżki ugotowanych i zmielonych ziemniaków
- 2 łyżki posiekanej  natki pietruszki lub koperku

Cebulę i czosnek drobno kroimy i lekko podsmażamy na oliwie.
Kaszę płuczemy i  gotujemy w wodzie z dodatkiem podsmażonej cebuli i przypraw do wsiąknięcia wody. Następnie zawijamy w papier i ściereczkę i pozostawiamy do wystygnięcia. Kasza powinna być odpowiednio przyprawiona. Do wystudzonej kaszy dodajemy wystudzone ziemniaki i natkę pietruszki, doprawiamy w miarę potrzeby, mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej lub w otrębach pszennych, owsianych czy żytnich, smażymy na rozgrzanym tłuszczu lub pieczemy w piekarniku.
Podajemy z sosem np. grzybowym i koniecznie z  surówką lub warzywami.






 Takie kotleciki możemy zrobić z pozostającej nam z poprzedniego dnia  kaszy.
Jeżeli nie mamy ugotowanych ziemniaków możemy dodać zmieloną soję, fasolę  lub namoczoną bułkę.





niedziela, 1 stycznia 2012

Konkurs

Koniec roku obfitował w konkursy. Ja również wzięłam udział w dwóch.
Jeden jeszcze nie rozstrzygnięty, to akcja z przepisami,
Wegańskie Święta,
a w czekoladowym losowaniu u Kasi
na blogu Kuchenne bajki i nie tylko wylosowałam słoiczek
szlachetnego, wegańskiego, czekoladowego kremu Samba
w 100%  bio-ekologicznego.
Paczuszka z wygraną dostałam dzień przed sylwestrem
a dziś było uroczyste otwarcie:) Jest naprawdę świetny .
Dziękuję Ci Kasiu.

A oto wyniki czekoladowego losowania skopiowane z w.w bloga::

Losowanie odbyło się 08.12.2011. Wygrały numery 3 i 4.
Ponumerowałam komentarze do losowania, czyli:

Nr.3 = Margeta, z bloga "Wegańskie Jedzonko"

Nr.4 = Dorota, z bloga "Moje Małe Czarowanie"

 Rok zapowiada się słodko i  czekoladowo.