- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 6 średnich cebul
- 2 marchewki
- 5-6 strąków papryki
- dwie cukinie
- puszka kukurydzy lub szklanka świeżej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżkii soli
- 2 łyżki musztardy
- pół szklanki cukru
- pół szklanki octu jabłkowego
- łyżka curry
- łyżka pieprzu mielonego
- łyżeczka słodkiej papryki
- bazylia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pomidory umyć, pokroić w kostkę, krótko gotować a następnie przetrzeć przez sito.
Do pomidorów dodać pokrojoną cebulę i sól . Gotować ok. godziny.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinie ( jeżeli jest duża to łyżką usunąć ziarna),, pokrojoną paprykę i podgotowaną, pokrojoną w plastry marchew. Całość gotować ok.20 minut ( do miękkości papryki).
Pod koniec gotowania dodać cukier, ocet, kukurydzę i przyprawy.
W zimnej wodzie rozmącić mąkę ziemniaczaną, wlać do gotującego się sosu, krótko gotować ( 2-3 minuty)
Nie zdejmując z ognia nakładać do czystych, wyparzonych słoiczków 0.4 - 0.5 l, wytrzeć szyjki, zamykać i stawiać do góry dnem.
Doskonale nadaje się do ryżu.
Zimą możemy do sosu dodać kilka podduszonych pieczarek.
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pomidory umyć, pokroić w kostkę, krótko gotować a następnie przetrzeć przez sito.
Do pomidorów dodać pokrojoną cebulę i sól . Gotować ok. godziny.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinie ( jeżeli jest duża to łyżką usunąć ziarna),, pokrojoną paprykę i podgotowaną, pokrojoną w plastry marchew. Całość gotować ok.20 minut ( do miękkości papryki).
Pod koniec gotowania dodać cukier, ocet, kukurydzę i przyprawy.
W zimnej wodzie rozmącić mąkę ziemniaczaną, wlać do gotującego się sosu, krótko gotować ( 2-3 minuty)
Nie zdejmując z ognia nakładać do czystych, wyparzonych słoiczków 0.4 - 0.5 l, wytrzeć szyjki, zamykać i stawiać do góry dnem.
Doskonale nadaje się do ryżu.
Zimą możemy do sosu dodać kilka podduszonych pieczarek.
6 komentarzy:
a mozna pominać kukurydzę?
pozdrawiam
j
Jadwigo!
Oczywiście , kukurydzę można pominąć, w zamian można dać troszkę więcej innych składników.
Wiadomo przygotowując posiłki robimy je w.g własnego i domowników:) smaku.
serdecznie pozdrawiam
Wydaje mi się, że lepszą opcją jest dodanie świeżej kukurydzy i ananasa, szczególnie teraz gdy jest lato. Po co się faszerować konserwą?
Racja z tymi świeżymi warzywkami, owocami, ale w przepisie miałam puszkę kukurydzy i tak napisałam:)chodzi o wyobrażalną ilość i pewnie o łatwiznę :)hi,hi,
Natknałem się na Waszą stronę przypadkiem podczas szukania pewnych inforamcji w necie.
pozdrawiam
Feel free to surf to my weblog :: bezplatny seokatalog
W pt znalazłam ten przepis, w sb kupiłam składniki, w nd zrobiłam. Wyszedł idealny. Mam tylko pytanie. Jak już je włożyłam do słoiczków, obróciłam do góry dnem to ile czasu mogą tak stać? Mama jak robiła zazwyczaj przetwory to zawsze chociaż zagotowywała żaby wieczko załapało.
Prześlij komentarz