czwartek, 8 listopada 2012

Dyniowe placki z oliwkami

- jeden duży ziemniak
- kawałek dyni (  trzykrotność ziemniaka  )
-  trzy łyżki oliwek
- dwie , trzy łyżki mąki
 - drobno pokrojona cebulka
- sól, pierz,
 można dodać ulubione zioła lub koperek
- olej do smażenia

Obrany ziemniak i dynię bez skorki:) trzemy na  tarce o drobnych oczkach.. Dodajemy pokrojone w plasterki oliwki, cebulę i mąkę. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
 Na patelni rozgrzewamy olej.
 Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką niedużą ilość masy dyniowej. Jeżeli placuszki są grube można je lekko rozsmarować. Smażyć szybko na ostrym ogniu.  Placki powinny być cienkie i chrupiące.
 Podawać  zaraz po usmażeniu.

Uwaga:  Masę należy zamieszać przed każdym  położeniem na patelnię.





1 komentarz:

Iwona pisze...

Nominowałam Twojego bloga Liebster Blog Award :) Po szczegóły zapraszam do mnie :)