- jeden duży ziemniak
- kawałek dyni ( trzykrotność ziemniaka )
- trzy łyżki oliwek
- dwie , trzy łyżki mąki
- drobno pokrojona cebulka
- sól, pierz,
można dodać ulubione zioła lub koperek
- olej do smażenia
Obrany ziemniak i dynię bez skorki:) trzemy na tarce o drobnych oczkach.. Dodajemy pokrojone w plasterki oliwki, cebulę i mąkę. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką niedużą ilość masy dyniowej. Jeżeli placuszki są grube można je lekko rozsmarować. Smażyć szybko na ostrym ogniu. Placki powinny być cienkie i chrupiące.
Podawać zaraz po usmażeniu.
Uwaga: Masę należy zamieszać przed każdym położeniem na patelnię.
- kawałek dyni ( trzykrotność ziemniaka )
- trzy łyżki oliwek
- dwie , trzy łyżki mąki
- drobno pokrojona cebulka
- sól, pierz,
można dodać ulubione zioła lub koperek
- olej do smażenia
Obrany ziemniak i dynię bez skorki:) trzemy na tarce o drobnych oczkach.. Dodajemy pokrojone w plasterki oliwki, cebulę i mąkę. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką niedużą ilość masy dyniowej. Jeżeli placuszki są grube można je lekko rozsmarować. Smażyć szybko na ostrym ogniu. Placki powinny być cienkie i chrupiące.
Podawać zaraz po usmażeniu.
Uwaga: Masę należy zamieszać przed każdym położeniem na patelnię.
1 komentarz:
Nominowałam Twojego bloga Liebster Blog Award :) Po szczegóły zapraszam do mnie :)
Prześlij komentarz