Dynię kroimy na dwie części , usuwamy ziarna .
Ziarna suszymy, a dynię dzielimy na mniejsze kawałki,
obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy w dużym garnku na mus.
Po wystudzeniu miksujemy blenderem i przekładamy do niewielkich słoików.
Słoiczki pasteryzujemy ( mniejsze ok.15 minut, większe 20 minut).
Przecier przechowujemy w lodówce lub w piwnicy i wykorzystujemy jako bazę do ciast, ciasteczek, sosów i innych potraw z dynią.
Przecier możemy przygotować w inny sposób
Dynię pokrojoną na kawałki m pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok 35-40 minut.
Miękką dynię po przestudzeniu blendujemy i wkładamy do słoików, które j.w. pasteryzujemy.
4 komentarze:
No prosze, jakie to proste ;)
Właśnie , tylko dynia i chęci :)
pozdrawiam
uwielbiam dynię:) zupy,puree,desery, wałkuje to w koło póki jest sezon:)
Piękne te dynie u Ciebie :D Własny ogród to skarb :D
Prześlij komentarz