czwartek, 1 listopada 2012

Przecier z dyni


Dynię kroimy na dwie części , usuwamy ziarna .
 Ziarna suszymy,  a dynię dzielimy na mniejsze kawałki,
obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 
Podlewamy niewielką ilością wody i  gotujemy w dużym garnku  na mus.
Po  wystudzeniu miksujemy blenderem i przekładamy do niewielkich słoików.
Słoiczki pasteryzujemy ( mniejsze ok.15 minut, większe 20 minut).
Przecier przechowujemy w lodówce lub w piwnicy i wykorzystujemy jako bazę do ciast, ciasteczek, sosów  i innych potraw z dynią.

 Przecier możemy przygotować w inny sposób
Dynię pokrojoną na kawałki m pieczemy  w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok 35-40 minut.
Miękką dynię po przestudzeniu blendujemy i wkładamy do słoików, które j.w.  pasteryzujemy.















4 komentarze:

karo pisze...

No prosze, jakie to proste ;)

margeta pisze...

Właśnie , tylko dynia i chęci :)
pozdrawiam

ekocentryczka pisze...

uwielbiam dynię:) zupy,puree,desery, wałkuje to w koło póki jest sezon:)

Kasia pisze...

Piękne te dynie u Ciebie :D Własny ogród to skarb :D