- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- niecałe 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
dodatkowo:
- zioła, pieczarki, olej
surówka
Ugotowane, wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę.
Zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, z każdej wałkować na stolnicy długie wałeczki.
Wałeczki pokroić ukośnie na niewielkie kluski. Ugotować w osolonej wodzie ( można dodać pół łyżki oleju), odcedzić, wystudzić.
Na patelni podsmażyć pieczarki, zioła, dodać kopytka.
Można podawać z dowolną surówką.
- niecałe 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
dodatkowo:
- zioła, pieczarki, olej
surówka
Ugotowane, wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę.
Zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, z każdej wałkować na stolnicy długie wałeczki.
Wałeczki pokroić ukośnie na niewielkie kluski. Ugotować w osolonej wodzie ( można dodać pół łyżki oleju), odcedzić, wystudzić.
Na patelni podsmażyć pieczarki, zioła, dodać kopytka.
Można podawać z dowolną surówką.
1 komentarz:
ale fajne, ja zamiast mąki pszennej używam zawsze razowej lub innej i dodaję zioła. uwielbiam kopytka! :-)
Prześlij komentarz