piątek, 25 lutego 2011

Kotlet z orzeszkami

- 4 ugotowane marchewki,
- 2 cebule,
- 2 szklanki soku pomidorowego,
- 1 szklanka orzechów ziemnych
-  8-10  oliwek
- olej,
- sól, pieprz, ulubione zioła
-  3 - 4 łyżki płatków owsianych
- otręby pszenne do obtaczania.

Ugotowane marchewki zetrzeć na grubej tarce, cebulę drobno pokroić,
oliwki wyjąć z zalewy drobno pokroić.
Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy marchew, oliwki, orzechy  przemielone przez maszynkę .
Zalewamy całość sokiem pomidorowym i dusimy na małym ogniu do powstania jednolitej masy
( ok. pół godziny). Doprawiamy solą , pieprzem i ziołami.
 Po wystudzeniu dodajemy do masy płatki owsiane w takiej ilości , by uzyskać konsystencję
odpowiednią na formowanie kotletów.
Uformowane kotlety obtoczyć w otrębach, piec w nagrzanym piekarniku ok. pół godziny.
 Można polać  np. sosem    lub podać z warzywami.




Jeżeli nie potrzebujemy dużej ilości kotlecików , możemy użyć połowy porcji.:)

środa, 23 lutego 2011

Surówka z białej kapusty



 -  pół  główki  białej kapusty
-  marchewka
-  kawałek jabłka
-  cebulka
-  szczypiorek
-  sól , pieprz
-  pól łyżeczki cukru
-  oliwka z oliwek lub sojosez


Kapustę należy poszatkować, posolić i wymiąć , by zmiękła .
    Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i jabłko, oraz drobno pokrojoną cebulę.    
    Polać oliwką  lub sojonezem, przyprawić,  wymieszać , posypać pokrojonym szczypiorkiem.


  Jak zwykle moja ulubienica towarzyszy mi przy pisaniu , chyba się nudzi bo często zasypia,


niedziela, 20 lutego 2011

Krem czekoladowy

Czekoladowy weekend 2011







 -  szklanka mleka sojowego
 -   łyżka mąki ziemniaczanej
 -  łyżka mąki pszennej
 -  łyżka cukru
 -  pół łyżki cukru waniliowego



 Z podanych składników gotujemy  gęsty budyń .
 Odstawiamy by wystygł.

 -  2 dojrzałe banany
 -  2  łyżeczki nutelli  tutaj
 -  3- 4 kostki gorzkiej ( wegańskiej ) czekolady

 Banany rozgniatam widelcem i miksuję dodając wystudzony budyń na jednolitą masę ,
pod koniec dodaję 2 łyżeczki nutelli ( można więcej będzie bardziej czekoladowy), jeszcze miksuję .
Dodaję  kawałeczki gorzkiej czekolady i mieszam delikatnie.
 Nakładam do pucharków , dekoruję . Wstawiam na kilka godzin do lodówki.



poniedziałek, 14 lutego 2011

Sałata z sosem z granatów



 - główka sałaty ( może być mieszanka sałat)
 -  pomidor
 -  szczypior
  -   sól
- kilka orzeszków pinii lub ziemnych
- opcjonalnie  dowolne kiełki

Sałatę porwij,  pomidora pokrój na kawałki,  dodaj pokrojony szczypior.
Całość polej sosem z granatów  tutaj, delikatnie wymieszaj.
Po wierzchu posyp zrumienionymi na suchej patelni połówkami orzeszków ziemnych lubkiełkami.


Kiełkuj kiełka!Organizator: vegan_monkey

Sos z ziarnami granatu


 - miąższ - ziarna z połowy granatu
 -  4 łyżki oliwy z oliwek
 -  sok z połowy cytryny
 -  sól, pieprz do smaku



       Miąższ  z granatu  lekko podgrzej na oliwie,
          dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
               Dodaj do surówek.

niedziela, 13 lutego 2011

Naleśniki z czekoladą

Ciasto naleśnikowe podstawowe:
-   2 szklanki mąki pszennej razowej
-  3 łyżki zmielonych płatków owsianych
-  1 łyżka cukru
-  2 łyżki oleju
-  1.5 szklanki  mleka sojowego
-  szklanka wody ( regulujemy gęstość  ciasta)
-  szczyptę soli
- cukier waniliowy

Wszystkie składniki (bez oleju) rozmieszać dokładnie  trzepaczką, dodać olej .
Odstawić na 20 minut.
Po tym czasie smażymy na rozgrzanej lekko natłuszczonej  patelni  naleśniki .
Obsmażamy je z obu stron, odwracamy na drugą stronę  kiedy brzegi odstają od patelni ,
a ciasto jest matowe .


      Nadzienie  do przekładania  :

          -  słoik nutelli   tutaj
          -  nieduża  pomarańcza
         -   kilka kostek  gorzkiej czekolady  wege
 Krem nutellę połącz z  podzieloną na kawałki  obraną pomarańczą
Smaruj masą ciepłe naleśniki, zwiń w cienki rulon, ułóż na talerzu,
posyp startą na tarce jarzynowej  czekoladą lub polej sosem czekoladowym.

Nutella


- pół szklanki  orzechów włoskich
 - pół szklanki  orzeszków ziemnych
 - pół szklanki ziaren słonecznika
 -  1 łyżki cukru brązowego (niekoniecznie)
 -  1-2 łyżki ciemnego  kakao
 - 10 daktyli
 - dojrzały banan
 - 3 - 5 łyżki mleka roślinnego
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
 -  cynamon, cukier waniliowy


 Orzechy i ziarna  zemleć w młynku do kawy lub przepuścić przez maszynkę .
Jeżeli mielimy przez maszynkę należy dodać daktyle , jeżeli nie to należy je drobno pokroić.
Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli.
 Banana rozdrobnić widelcem . Wszystkie składniki połączyć, miksować na gęsty krem.
Wkładać do czystych słoiczków i wstawić do lodówki na dwie doby,
by  w tym czasie smaki wymieszały  się .
Ten krem może stać w lodówce nawet dwa tygodnie  i codziennie nabiera
lepszego  smaku.
  Polecam do smarowania pieczywa, naleśników i jako produkt "wyjściowy - baza "do kremów i mas do ciast.

sobota, 12 lutego 2011

Sałatka wege alla tuńczyk



Walentynkowa kolacja
 
Wkrótce Walentynki.
Już czas  pomyśleć co przygotujemy na kolację.
Przygotowując dania nie zapomnijmy dodać szczypty ... uczucia.
Na ten  dzień proponuję zupę krem  , naleśniki z czekoladą , sałatkę, ciasteczka   i jakiś deserek , może krem, lody lub pieczone jabłko.
Warto zwrócić uwagą na afrodyzjaki  patrz  tutaj

Składniki na sałatką :
  -  8- 10 kotletów sojowych
  -  2 ogórki kiszone
  -  puszka kukurydzy
  -  cebula
  -  sól, pieprz, cukier, czubryca
   -  można dodać łyżkę brandy lub wódki

Kotlety zalać gorąca  wodą  po kilku minutach odcisnąć i natrzeć  mieszanką  soli,
pieprzu, cukru, ziół  i (alkoholu), owinąć ściśle  w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin.
 Cebulę i ogórki pokroić w  drobną kostkę  , kotlety w grubszą kostkę dodać odsączoną kukurydzę,  polać sosem  koperkowym  z kaparami , wymieszać.
  Można udekorować gałązką kopru lub listkiem bazylii







Sos koperkowy z kaparami

  -   5  łyżek oliwy z oliwek
  -   2  łyżki musztardy
  -   3 łyżki kaparów
  -    pół łyżeczki cukru
  -   sól, pieprz do smaku
  -   pęczek kopru
Składniki oprócz kopru zmiksuj,
do gotowego sosu dodaj drobno  pokrojony koperek

  Jest to sos odpowiedni do sałatki alla tuńczyk (przepis powyżej),
  ale doskonale nadaje się
 również  do innych sałatek i surówek

piątek, 11 lutego 2011

Pudding migdałowy.

  -  szklanka ryżu( najlepiej jaśminowego)
  -  3-4 szklanki mleka migdałowego ( lub innego
            roślinnego) tutaj
  -  2 łyżki cukru brązowego
   - pół cukru waniliowego
  -  skórka z pomarańczy
  -   50 g rodzynek
  -  150g  prażonych  płatków migdałowych
  -  garść suszonych moreli i papai

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie ( w wersji dla dorosłych można użyć wina) ,
odstawić na 30 minut by napęczniały.
 Ryż ugotować na mleku z cukrem i otartą skórką z dokładnie umytej i  sparzonej pomarańczy .
Gotować aż powstanie kleik w razie potrzeby dolać mleka,  pod koniec gotowania
dodać pokrojone morele i papaję.
 Nakładać do szklaneczek warstwowo na zmianą ryż, odciśnięte  rodzynki.i podprażone
na suchej patelni płatki migdałowe.
Udekorować  według uznania listkiem z melisy, mięty lub bakaliami..
Można podawać na ciepło i na zimno.

Migdały dostarczają nam wielu cennych składników mineralnych: wapnia,
fosforu, magnezu, selenu  miedzi, potasu, żelaza, manganu,  a także błonnika,
witaminy z grupy B i witaminę E.
Zawierają dużo jedno i wielonasyconych kwasów tłuszczowych.
Regularne zjadanie kilku migdałów dziennie poprawia koncentrację,
pomaga pokonać stres, napięcie i zmęczenie.

wtorek, 8 lutego 2011

Zupa egzotyczna


  -  pęczek włoszczyzny
  -  mały brokuł
  -  kawałek imbiru ok. 5- 6 cm
  -  2 papryczki chilii
  -  cebula
  -  szklanka mleka kokosowego
  - cytryna 
    sól, pieprz, curry, imbir

 Włoszczyznę ugotuj z pokrojonym na kawałki imbirem i oczyszczonymi z nasion papryczkami.w niewielkiej ilości wody ( ok. 800  -  1000ml ), w połowie gotowania dodaj różyczki brokuła, gotuj aż warzywa będą miękkie , cytrynę sparz, przekrój na połowę odetnij  2 plasterki do dekoracji z pozostałych połówek wyciśnij sok  do zupy.
Przypraw do smaku, wlej mleko , zaczekaj aż zupa zagotuje  się , wyłącz ogień.
Do przestudzonej  zupy dodaj curry, imbir mielony i  zmiksuj na gładki krem.




Zupę  serwuj gorącą udekorowaną plastrem cytryny.
Afrodyzjaki

Mus bananowy



 - dojrzały banan
-  cukier waniliowy
-  1/4 szklanki mleka sojowego 
-  2 łyżki   soku z cytryny
-  mandarynka i  kawałek kiwi
- 2 małe  ciastka
 2 łyżki soku malinowego, wiśniowego  lub z aronii

 Banana rozdrobnić widelcem skropić sokiem z cytryny, dodać cukier  zmiksować,
pod koniec dodać mleko, jeszcze  zmiksować .
 Do ( dwóch) szklanek nalać na dno po łyżce soku, położyć wcześniej namoczone
w mleku sojowym  ciasteczko i powoli nalać zmiksowany mus bananowy.
Wrzucić kawałeczki owoców . Całość udekorować plastrami kiwi i  mandarynki.
 Wstawić do lodówki na 2- 3 godziny.

piątek, 4 lutego 2011

Surówka z czarnej rzepy



Czarna rzepa jest źródłem  witaminy A, C i witamin  z grupy B,
zawiera także duże ilości potasu,wapnia magnezu, żelaza,cynku, floru i manganu


  -  czarna  rzepa
  -   marchewka
  -   biały  kawałek pora
  -   ćwiartka jabłka
  -    pieprz, sól, szczypta cukru, ulubione zioła
  -     sojonez
 Obraną rzepę, marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pora pokroić w kostkę,sparzyć  wrzącą wodą, odsączyć i dodać do pozostałych warzyw.
 Wymieszać z sojonezem.


czwartek, 3 lutego 2011

Zupa brokułowa.



Zdrowa dieta powinna obfitować w warzywa.
Dobrym sposobem  na zwiększenie ich spożywania są zupy.
Talerz cieplutkiej zupy zjedzonej w zimowy dzień sprawi że poczujemy jak ciepło rozchodzi się po całym ciele i szybko zaspokoi pierwsze  uczucie głodu.
By zimą zupy miały  moc rozgrzewającą , należy je wzbogacić dodatkiem  imbiru, papryki , chilii,,czosnku, gałki
W zupie nie należy warzyw rozgotowywać, bo tracą cenne witaminy.
Zupy  zwłaszcza  niskokaloryczne polecane są osobom chcącym zdrowo odżywiać się , odchudzającym się i diabetykom.
Do niskokalorycznej zupy nie należy dodawać zasmażki.
 Najzdrowszymi dodatkami są : oliwa z oliwek, nasiona roślin strączkowych,
( fasola,groch,sola, soczewica,ciecierzyca), kasza jęczmienna, gryczana,
ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, grzanki z chleba żytniego,
olej  rzepakowy i dużo rozmaitych warzyw, natka pietruszki, koper, szczypior,
czosnek, cebula i świeże oraz suszone zioła.
Przyprawami i ziołami zastępujmy  częściowo sól.

Zupa brokułowa
  - 2-3 ziemniaki
  -  marchewka
  -  pietruszka
   -  kawałek selera
  -  kawałek pora,
  -  kilka różyczek brokuła
  -  zioła prowansalskie, tymianek
  -  świeży koper

 Ziemniaki należy  pokroić w kostkę , marchewkę w talarki, pietruszkę, selera i pora w drobno kosteczkę . Pokrojone warzywa zalej wrzącą wodą , gotuj do miękkości warzyw. Ok. 5 minut przed zakończeniem gotowania dodaj różyczki brokuła. Dodaj cebulkę zeszklona na łyżce oliwy, zioła i  świeży koper.

wtorek, 1 lutego 2011

Ciepłe śniadanie


 Ciepło od środka
Kiedy na dworze trzyma  mróz , organizm musi wydać więcej energii..
Nawet ciepła kurtka i szal nie dają komfortu.
Dlatego warto nauczyć  rozgrzewać się od środka .
Przed utratą ciepła chroni niewątpliwie ciepłe jedzenie nie gorące
( zbyt gorące  mogą uszkodzić  śluzówkę żołądka.)
Staraj się w ciągu dnia zjadać jak najwięcej ciepłych  posiłków ( ciepłe, sycące zupy).
Koniecznie pij ciepłe napoje.
 Do zimowej herbatki warto dodać  mieszankę ziół i przypraw rozgrzewających
(  cynamon, kardamon, imbir, goździki, jałowiec.gałka muszkatołowa, kwiat lipy) .
Wskazana jest herbata z sokiem malinowym lub z pomarańczą.
 Zawarte  w pomarańczy flawonoidy wzmacniają odporność
oraz działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
 Zapach pomarańczy, mandarynki i grejpfruta uspokaja i odpręża.
 Natomiast przed wyjściem z domu nie powinniśmy pić  herbaty z cytryną.
Obecne w cytrynie substancje rozszerzają naczynia krwionośne,
powodując większą utratę ciepła.
W kuchni używaj rozgrzewających ziół i przypraw .

Bezwarunkowo zjedz ciepłe śniadanie.



  Ryż  z  bakaliami
    - 
pół  szklanki  ryżu  ( najlepiej  brązowego )
     -  2  szklanki  mleka  sojowego
     -  szczypta  soli
    -  pół  szklanki  bakalii ( rodzynki,  morele, daktyle ,  papaja ,  skórka  z  pomarańczy )
    -  szczypta cynamonu i kardamonu
    Ryż z bakaliami  gotować na mleku  do  miękkości  ryżu ,
   pod  koniec  dodać 
    cynamon i kardamon , zagotować .
    Przybrać    sokiem  lub  konfiturą    i   kawałkami   orzechów  włoskich .

                                    Ryż z pieczarkami  


-  1 szklanka brązowego ryżu
 -  jedna cebula
-  10 pieczarek
-  1 duży ogórek kiszony
-  olej
-  koncentrat pomidorowy
-  przyprawy: oregano, zioła prowansalskie , papryka słodka/ostra , 

   imbir   pieprz ,sól
curry-do posypania ryżu.

 Ryż gotujemy w 2 -2,5 szklanki wody z przyprawami i koncentratem pomidorowym  ,
dodajemy podduszone pokrojone  pieczarki z cebulką  i pokrojonym w kostkę ogórkiem .
 Gotujemy do miękkości ryżu i wsiąknięcia wody 

Pozostawiamy  pod przykryciem ok. pół godz. 
 Można podać z surówką

Zimowe musli


        Około  70 g    płatków  owsianych    zwykłych  mieszamy  z  bakaliami
( rodzynki, papaja, pokrojone morele ),  orzechami ,  ziarnami  słonecznika   
lub  pestkami  dyni, siemię lniane, można dodać szczyptę cynamonu.   Zalewamy w  niewielkiej  miseczce,    wrzątkiem  ( można wrzącym mlekiem sojowym)  do wysokości  płatek ,  przykrywamy talerzykiem .  
Danie gotowe p o 5 minutach. 
Musli można     udekorować   owocami  świeżymi  lub  z  kompotu , 
bądź  polać  sokiem ,  lub dodać  mleka sojowego.

       Takie  
produkty   w  wersji sypkiej  możemy  przygotować  
      do   pracy  na drugie śniadanie ,
       pozostanie  nam  tylko    zalać  wrzątkiem  .

          Jest  to  posiłek  bardzo  sycący .


 Wskazany dla osób dbających o linię, ale tu uwaga na bakalie  zawierają duże ilości cukru, trzeba więc ograniczyć ich ilość.
płatki z żurawiną i kiwi