- kilka pieczarek
- granulat sojowy (odpowiednio do ilości pieczarek)
- cebulka,
- natka pietruszki
- łyżka płatków owsianych
- sól, pieprz,curry i ulubione zioła
- bulion warzywny
- olej
- bułka tarta opcjonalnie ziarna np. słonecznika
Pieczarki ( same kapelusiki) wrzucić na wrzącą, dobrze przyprawioną wodę, krótko obgotować.
Przygotować farsz.
Granulat wrzucić do niewielkiej ilości bulionu warzywnego (z przyprawami), ugotować, odcisnąć i wystudzić.
Nóżki pieczarek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, poddusić na oleju dodać przyprawy i posiekaną natkę pietruszki, połączyć z granulatem i namoczonymi płatkami. Wymieszać, gdy farsz jest za rzadki dodać płatki owsiane lub bułkę tartą.
Formować kulki i wkładać je do przygotowanych kapelusików z pieczarek. Obtoczyć w bułce tartej lub ziarnach .
Piec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu lub smażyć.
- granulat sojowy (odpowiednio do ilości pieczarek)
- cebulka,
- natka pietruszki
- łyżka płatków owsianych
- sól, pieprz,curry i ulubione zioła
- bulion warzywny
- olej
- bułka tarta opcjonalnie ziarna np. słonecznika
Pieczarki ( same kapelusiki) wrzucić na wrzącą, dobrze przyprawioną wodę, krótko obgotować.
Przygotować farsz.
Granulat wrzucić do niewielkiej ilości bulionu warzywnego (z przyprawami), ugotować, odcisnąć i wystudzić.
Nóżki pieczarek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, poddusić na oleju dodać przyprawy i posiekaną natkę pietruszki, połączyć z granulatem i namoczonymi płatkami. Wymieszać, gdy farsz jest za rzadki dodać płatki owsiane lub bułkę tartą.
Formować kulki i wkładać je do przygotowanych kapelusików z pieczarek. Obtoczyć w bułce tartej lub ziarnach .
Piec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu lub smażyć.
1 komentarz:
Prześlij komentarz