wtorek, 24 kwietnia 2012

Świątecznie - wiosennie

  Już zapomnieliśmy o świętach a ja dopiero teraz zamieszczam zdjęcia mazurków , ciast wielkanocnych i innych smakołyków.
 Życzę miłego majowego  wypoczynku.
 Przypominam już wkrótce można będzie przyrządzić  miód z mniszka. 
  Mniszek zbierajcie w czystej okolicy.


mazurek




przekładaniec



Rolada

Rolada

tofu wędzone

tofu wędzone w panierce

sałatka a la tuńczyk


Ciasteczka cytrynowe

  
    -    szklanka  mąki
    -   3  łyżki  płatków  owsianych  zmielonych
    -   ok.15  dag  miękkiej   margaryny
   -    2  łyżki  cukru
   -    2  łyżki  soku  z  cytryny
  -    1  łyżeczka  proszku  do  pieczenia
   -    starta  skórka  z  cytryny
 Wszystkie  składniki  utrzeć  na   masę  ,
 jeżeli  jest  za  gęsta    dodaj  2  łyżki  wody  .
 Formuj  ciasteczka  za  pomocą  łyżki ,  kładź  na  blachę   wyłożoną  papierem  do  pieczenia ,
  w  odstępach  , bo  zwiększają  objętość .  Z tej  porcji  wychodzi  20  ciasteczek .
 Po  upieczeniu  można   polukrować  .

 Lukier :
 4   łyżki  soku  z  cytryny i  2  łyżki  wody (przegotowanej )  utrzeć  z  cukrem  pudrem .
 
Ciasteczka  można  też  przełożyć   masą ,
posmarować   np. powidłami  ze  śliwek lub  konfiturą  z  róży  , 
złożyć  po dwa  do  ciebie  ,  górne  ciastko  polukrować  .
 .

środa, 18 kwietnia 2012

Biszkopt

Biszkopt:
 - 1i 3/4  szklanki   mąki
-  3 łyżki mąki kukurydzianej
-  1 szklanka  mleka roślinnego
-  2 łyżki octu jabłkowego
-    pół szklanki cukru ( można mniej)
-   pół szklanki oleju.
-  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mleko łączymy z octem i zostawiamy na krótka, następnie dodajemy olej i cukier i miksujemy.
 Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesianą obie  mąki  zmieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję, jak biszkopt .
 Wlewamy do średniej tortownicy i pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st.
 Ciasto koniecznie należy wystudzić, najlepiej zostawić na noc.

 masa:
 -  2 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego
 - 4 łyżki  mąki ziemniaczanej
-  4 łyżki cukru
-  200 g tofu białego
 -  kilka łyżek dyni kandyzowanej   lub kilka brzoskwiń z puszki.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy w pół szklanki mleka.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem, dodajemy rozmącone mleko z mąką, gotujemy budyń.
Wystudzony budyń miksujemy z tofu ( które należy wcześniej rozgnieść, można widelcem), gdy masa będzie jednolita i gładka dodajemy kawałki dyni kandyzowanej lub pokrojone brzoskwinie  i mieszamy łyżką.
Biszkopt dzielimy ( najlepiej nadkroić  za pomocą nitki przeciąć  placek) na trzy części, po nasączeniu płatów ponczem , przekładamy  masą i dowolnie dekorujemy.
W tym przypadku posypałam tylko  suchym kakaem.
poncz:
- pół szklanki soku pomarańczowego lub przegotowanej wody
- 1 łyżka alkoholu , może być likier pomarańczowy  {w wersji dla dorosłych:)}
- 3 łyżki soku z cytryny

sobota, 14 kwietnia 2012

Salatka z kulkami

kulki:
 -  szklanka ugotowanej soczewicy
-  cebulka
-   kilka pieczarek 
-  3  łyżki  zmielonych płatków owsianych
-  sól . pieprz
-  olej 
 Ugotowaną soczewicę przepuścić przez maszynkę.
 Pamiętajmy,że soczewica namoczona 3-4 godziny znacznie szybciej  się gotuje, wystarczy 5-8 minut gotowania , by uzyskać soczewicę al dente.
Pieczarki pokroić i poddusić na oleju z drobno pokrojona cebulką. Połączyć  wszystkie składniki, z  masy formować małe kulki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni na rumiano.

  Sałatka.:
 - pomidor
-  szczypiorek
 -  brokuł ( tym razem wykorzystałam odcięte od  różyczek brokuła  łodyżki)
-  sezam
 - łyżka oliwki z oliwek
Warzywa kroimy , delikatnie mieszamy z oliwką.
Na półmisku układamy kuleczki, obsypujemy sałatką.
Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.




Sałatka może być zrobiona z innych składników, ważne by była kolorowa.

wtorek, 10 kwietnia 2012

Kokosowy przekładaniec dla dorosłych

Biszkopt kakaowy:
 - 1i 3/4  szklanki   mąki
-  2  łyżki mąki kukurydzianej
-  2 łyżki kakao
-  1 szklanka  mleka roślinnego
-  2 łyżki octu jabłkowego
-    pół szklanki cukru ( można mniej)
-   pół szklanki oleju.
-  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko łączymy z octem i zostawiamy na krótko, następnie dodajemy olej, cukier i miksujemy.
 Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesiane obie  mąki  zmieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy.
Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję, jak biszkopt .
 Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st.
  Można zrobić próbę patyczkiem. Ciasto koniecznie należy wystudzić, najlepiej zostawić na noc.

  Do przygotowania ciasta potrzebna będzie polewa, gotowa lub własnoręcznie sporządzona.
i....
  masa:
-  200 g wiórek kokosowych
-  150 ml wódki ( lub wody)
-  szklanka mleka roślinnego
-  2 budynie waniliowe lub 4  łyżki mąki ziemniaczanej ( może być pół na pół z pszenną)
-  3 łyżki cukru
- 150 g  tofu

 do posypania:
 - płatki migdałowe
-  kawałek czekolady

 Wiórki kokosowe zalać wódką [ w wersji dla kierowców i dla dzieci :) zalać wodą ],
przykryć i odstawić na godzinkę.
 Z mleka , cukru i proszku budyniu , lub mąki , ugotować gęsty budyń.. Wystudzić.
Serek tofu miksujemy dodając po łyżce wystudzonego budyniu, na jednolitą masę.
Dodajemy namoczone wiórki kokosowe, mieszamy.
 Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki.
 Na jednym rozsmarować połowę kremu, przykryć drugim krążkiem, posmarować polewą czekoladową. Na wierzchu położyć pozostałą  masę.Udekorować w/g własnego uznania np, podprażonymi  na suchej patelni płatkami migdałowymi i startą czekoladą.



piątek, 6 kwietnia 2012

Babeczki z masą kaimakową

- 1/2 kostki margaryny wegańskiej
-  2 łyżki oleju
- 5 łyżek wody
-  niepełna łyżka octu jabłkowego
- 2- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka cukru pudru
-  ok. 2 szklanki mąki.

Przesianą mąkę posiekać z margaryną na stolnicy, dodać pozostałe składniki.i zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkować na grubość pół cm.  Foremkami do babeczek wycinać ciastka i dociskając palcami formować babeczki.. Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec do uzyskania jasno złotego koloru.
 Upieczone wystudzone babeczki napełniać masą kaimakową. 


Masa kaimakowa

- szklanka mleka sojowego waniliowego
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
-  karmel
- ok 10 dag margaryny wegańskiej

 Karmel:
 Dwie łyżki cukru silnie zrumienić na patelni lub w naczyniu z grubym dnem( należy  uważać by nie przypalić)
i zagotować z 1/4 szklanki wody.

 Sposób przyrządzania masy.
  Mleko gotujemy z cukrem, cukrem waniliowym i karmelem w obszernym garnku tak długo
(ok. 20 minut) aż masa zgęstnieje. W czasie gotowania należy często mieszać, by masa nie przypaliła się.
Można zrobić próbę : Jeżeli kropelka opuszczona na talerz  nie rozlewa się i szybko zastyga, kaimak jest gotowy.
Masę lekko ostudzić a następnie ucierać wałkiem dodając margarynę. Wiercić do uzyskanie jednolitej masy.
 Masa kaimakowa przypomina w smaku cukierki  krówki.
Taką masą możemy lukrować mazurki, torty,  jak również napełniać babeczki.

wtorek, 3 kwietnia 2012

Pasztet ze słonecznikiem



-  1 szklanka ziaren słonecznika
-  1.5 szklanki soczewicy.
-  pół szklanki kaszy jaglanej
-  średnia cebula
-  2 marchewki (ugotowane)
-  pietruszka  (ugotowana)
- kawałek selera
-  2-3 ząbki czosnku
- kawałek papryczki chili
- natka pietruszki, świeża lub suszona
- sól, pieprz, majeranek, papryka, pieprz ziołowy
- 2 łyżki oleju



1) Słonecznik namoczyć w wodzie ok. 5 godz. Odsączyć.
2) Soczewicę namoczyć ok. 3 godz. a następnie gotować al dente ok. 5-8 minut. Wystudzić
3)  Kaszę jaglaną ugotowań na sypko. Wystudzić.

  Składniki wymieszać i przepuścić przez maszynkę.
Do masy dodać podsmażoną na oleju drobno pokrojoną cebulę,  starte warzywa,
przepuszczony przez praskę czosnek, natkę pietruszki i przyprawy.
 Pasta powinna być odpowiednio doprawiona. Taka pasta świetnie nadaje się do smarowania pieczywa.

Jeżeli chcemy upiec pasztet pastę wkładamy  do posmarowanej olejem,  formy keksówki, na wierzchu  możemy zrobić glazurę z musztardy, bądź z musztardy wymieszanej z koncentratem pomidorowym, posypać ziarnami słonecznika.
Piec w piekarniku w temp.190 stopni ok. 50 minut do momentu gdy  pasztet uzyska odpowiedni kolor.







http://ciekawesniadanie.blogspot.com/2012/03/weganska-wielkanoc.html ">