wtorek, 1 maja 2012

Rolada soczewicowo- fasolowa


 warstwa wierzchnia:
 -  szklanka ugotowanej soczewicy
-  pół szklanki namoczonego słonecznika
-  ugotowana marchewka
-  2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
-  ząbek czosnku
-  pól cebuli
-  sól, pieprz, majeranek, curry, papryka, pieprz ziołowy
 Składniki przepuszczamy przez maszynkę. Wyrabiamy masę jak na pasztet.

środek  rolady- 25 dag fasoli białej ( lub grochu)
-  kilka pieczarek
-  pól cebulki
- 1.5  łyżki oleju
-  natka pietruszki
- sól, pieprz, majeranek curry
 Fasolę moczymy ok.12 godzin, następnie gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości.
Po wystudzeniu przepuszczamy przez maszynkę lub praskę. Pokrojone pieczarki lekko dusimy z cebulką na oleju.  Natkę pietruszki drobno kroimy.
 Mieszamy fasolę z pieczarkami i natką, doprawiamy do smaku.

 Przygotowanie rolady.
 Na kawałku papieru pergaminowego(o długości formy keksówki) rozkładamy pastę soczewicową, formujemy prostokąt, masa nie musi być równiutko ułożona, to daje nam po upieczeniu nieregularne kształty i o to chodzi..
 Z pasty fasolowej formujemy wałek , długości pierwszej pasty rozłożonej na pergaminie (  to nic jak się przełamie , da się złączyć:)} i kładziemy na paście soczewicowej. Z pomocą papieru zwijamy roladę obtaczając pastę fasolową pastą soczewicową.  Delikatnie przenosimy do większej  formy keksowej, nie ugniatamy , wręcz zaokrąglamy wierzch i pieczemy ok 45 -50 minut, aż rolada na wierzchu zarumieni się.
 Po wystudzeniu kroimy na plastry.


Pozdrawiam serdecznie z Zakopanego.

1 komentarz:

Kasia pisze...

Na pewno jest przepyszna. Przepis zabieram ;) Pozdrawiam Kaśka