warstwa wierzchnia:
- szklanka ugotowanej soczewicy
- pół szklanki namoczonego słonecznika
- ugotowana marchewka
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- ząbek czosnku
- pól cebuli
- sól, pieprz, majeranek, curry, papryka, pieprz ziołowy
Składniki przepuszczamy przez maszynkę. Wyrabiamy masę jak na pasztet.
środek rolady- 25 dag fasoli białej ( lub grochu)
- kilka pieczarek
- pól cebulki
- 1.5 łyżki oleju
- natka pietruszki
- sól, pieprz, majeranek curry
Fasolę moczymy ok.12 godzin, następnie gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości.
Po wystudzeniu przepuszczamy przez maszynkę lub praskę. Pokrojone pieczarki lekko dusimy z cebulką na oleju. Natkę pietruszki drobno kroimy.
Mieszamy fasolę z pieczarkami i natką, doprawiamy do smaku.
Przygotowanie rolady.
Na kawałku papieru pergaminowego(o długości formy keksówki) rozkładamy pastę soczewicową, formujemy prostokąt, masa nie musi być równiutko ułożona, to daje nam po upieczeniu nieregularne kształty i o to chodzi..
Z pasty fasolowej formujemy wałek , długości pierwszej pasty rozłożonej na pergaminie ( to nic jak się przełamie , da się złączyć:)} i kładziemy na paście soczewicowej. Z pomocą papieru zwijamy roladę obtaczając pastę fasolową pastą soczewicową. Delikatnie przenosimy do większej formy keksowej, nie ugniatamy , wręcz zaokrąglamy wierzch i pieczemy ok 45 -50 minut, aż rolada na wierzchu zarumieni się.
Po wystudzeniu kroimy na plastry.
1 komentarz:
Na pewno jest przepyszna. Przepis zabieram ;) Pozdrawiam Kaśka
Prześlij komentarz