ciasto: na dużą blachę
- 3dag drożdży
- pół szklanki wody + 3 łyżki na rozczyn
- 2 szklanki mąki
- płaskie pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
dodatki:
- 25 - 30 dag pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- pół puszki kukurydzy
- oliwki
- garść słonecznika
- sól, pieprz i inne ulubione przyprawy
- natka z pietruszki lub koper
- keczup
Można dodać kawałek cukinii, pomidor, garść soczewicy, zależnie od upodobań i zapasów.
sos:
dwie duże łyżki koncentratu
- kilka łyżek wody przegotowanej
- 2 łyżki oliwy
- bazylia, pieprz
Z drożdży, 2 łyżek wody, 2 łyżek mąki i cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, wodę i sól i wyrabiać ciasto około 10 minut , dodać olej i nadal wyrabiać ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy przygotować warzywa. Pokrojone pieczarki i cebulę poddusić na oliwie, dodać paski papryki, odsączoną kukurydzę, plastry cukinii, oliwki. Przyprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć na grubość ok.1cm i wyłożyć do wysmarowanej olejem blachy, można zrobić podwyższone brzegi. Ciasto posmarować wcześniej przygotowanym sosem, na nim ułożyć dodatki, posypać ziarnami słonecznika. Piec ok. 30 minut w średnio gorącym piekarniku.
Przed podaniem posypać natką pietruszki, koperkiem kub keczupem.
Spożywać na ciepło.
- 3dag drożdży
- pół szklanki wody + 3 łyżki na rozczyn
- 2 szklanki mąki
- płaskie pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
dodatki:
- 25 - 30 dag pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- pół puszki kukurydzy
- oliwki
- garść słonecznika
- sól, pieprz i inne ulubione przyprawy
- natka z pietruszki lub koper
- keczup
Można dodać kawałek cukinii, pomidor, garść soczewicy, zależnie od upodobań i zapasów.
sos:
dwie duże łyżki koncentratu
- kilka łyżek wody przegotowanej
- 2 łyżki oliwy
- bazylia, pieprz
Z drożdży, 2 łyżek wody, 2 łyżek mąki i cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, wodę i sól i wyrabiać ciasto około 10 minut , dodać olej i nadal wyrabiać ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy przygotować warzywa. Pokrojone pieczarki i cebulę poddusić na oliwie, dodać paski papryki, odsączoną kukurydzę, plastry cukinii, oliwki. Przyprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć na grubość ok.1cm i wyłożyć do wysmarowanej olejem blachy, można zrobić podwyższone brzegi. Ciasto posmarować wcześniej przygotowanym sosem, na nim ułożyć dodatki, posypać ziarnami słonecznika. Piec ok. 30 minut w średnio gorącym piekarniku.
Przed podaniem posypać natką pietruszki, koperkiem kub keczupem.
Spożywać na ciepło.
1 komentarz:
Ale mi smaka tymi zdjęciami narobiłaś. Mmm.. chyba niedługo zrobię właśnie taką pizze dla całej rodziki na obiad. ;)
Dzięki za przepis!
http://closer-to-happiness.blogspot.com/
Prześlij komentarz