sobota, 12 maja 2012

Kotlety z marchewką

 -  szklanka  ziaren soi
- 1 cebulka
- 2 surowe  marchewki
- 2 łyżki koncentratu
-  ząbek czosnku
 - 2 łyżki płatków owsianych
- sól, majeranek, pieprz, papryka.
- bułka tarta lub otręby np. pszenne  do panierowania
 - olej

Soję namoczyć na noc, a następnie gotować 1ok. 1 godz. do miękkości ziaren.
Odsączone ziarna przepuścić przez maszynkę razem z płatkami owsianymi.
 Cebulkę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, poddusić z dwoma łyżkami oleju, pod koniec dodać przepuszczony przez praskę czosnek.
Warzywa połączyć ze zmieloną soją i koncentratem pomidorowym, przyprawić do smaku. Jeżeli masa jest rzadka dodać płatków  owsianych lub bułki tartej. Masę dobrze wyrobić., formować małe kotleciki, obtaczać w bułce lub otrębach. Kotleciki można piec na złoty kolor lub smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami, sosami, ryżym lub ziemniakami.




Brak komentarzy: