- szklanka ziaren soi
- 1 cebulka
- 2 surowe marchewki
- 2 łyżki koncentratu
- ząbek czosnku
- 2 łyżki płatków owsianych
- sól, majeranek, pieprz, papryka.
- bułka tarta lub otręby np. pszenne do panierowania
- olej
Soję namoczyć na noc, a następnie gotować 1ok. 1 godz. do miękkości ziaren.
Odsączone ziarna przepuścić przez maszynkę razem z płatkami owsianymi.
Cebulkę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, poddusić z dwoma łyżkami oleju, pod koniec dodać przepuszczony przez praskę czosnek.
Warzywa połączyć ze zmieloną soją i koncentratem pomidorowym, przyprawić do smaku. Jeżeli masa jest rzadka dodać płatków owsianych lub bułki tartej. Masę dobrze wyrobić., formować małe kotleciki, obtaczać w bułce lub otrębach. Kotleciki można piec na złoty kolor lub smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami, sosami, ryżym lub ziemniakami.
- 1 cebulka
- 2 surowe marchewki
- 2 łyżki koncentratu
- ząbek czosnku
- 2 łyżki płatków owsianych
- sól, majeranek, pieprz, papryka.
- bułka tarta lub otręby np. pszenne do panierowania
- olej
Soję namoczyć na noc, a następnie gotować 1ok. 1 godz. do miękkości ziaren.
Odsączone ziarna przepuścić przez maszynkę razem z płatkami owsianymi.
Cebulkę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, poddusić z dwoma łyżkami oleju, pod koniec dodać przepuszczony przez praskę czosnek.
Warzywa połączyć ze zmieloną soją i koncentratem pomidorowym, przyprawić do smaku. Jeżeli masa jest rzadka dodać płatków owsianych lub bułki tartej. Masę dobrze wyrobić., formować małe kotleciki, obtaczać w bułce lub otrębach. Kotleciki można piec na złoty kolor lub smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami, sosami, ryżym lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz