- korzeń selera
- 4-5 kotlety sojowe
- 2 ogórki kiszone
- cebula
- 3 łyżki musztardy
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- sol, pieprz
- ulubione zioła
- warzywka i przyprawy na bulion
Obrany seler kroimy w plastry grubości ok. 5mm i gotujemy 5 minut w przygotowanym, dobrze dosmaczonym bulionie. Odcedzamy a do wrzącego bulionu wrzucamy kotlety sojowe, gotujemy 3 minuty.
Z oliwy, musztardy, czosnku, soli, pieprzu i ziół przygotowujemy marynatę. Tak przygotowaną marynatą nacieramy plastry selera i pokrojone na pół kotlety, przykrywamy folią i odstawiamy je do lodówki co najmniej na 2 godziny, mogą leżeć nawet dłużej 7-8 godz..
Po tym czasie wkładamy do żaroodpornego naczynia dodajemy pokrojone w plastry ogórki i cebulę.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku w temp.180 st.C
Podawać z pieczywem lub z ziemniakami jako danie obiadowe.
Doskonale smakują z buraczkami.
Zaletą tego dania jest możliwość wcześniejszego przygotowania, a po powrocie np. z pracy czy z uczelni , pieczemy przygotowane w marynacie produkty, gotujemy ziemniaki, robimy surówkę i obiad gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz