czwartek, 17 maja 2012

Kotlety marynowane w musztardzie.


- korzeń selera
 - 4-5 kotlety sojowe
- 2 ogórki kiszone
 - cebula
- 3 łyżki musztardy
- ząbek czosnku
-  łyżka oliwy
- sol, pieprz
- ulubione zioła
- warzywka i przyprawy  na bulion

 Obrany seler kroimy w plastry grubości ok. 5mm i gotujemy 5 minut w przygotowanym, dobrze dosmaczonym bulionie. Odcedzamy a do wrzącego bulionu wrzucamy kotlety sojowe, gotujemy 3 minuty.
 Z oliwy, musztardy, czosnku, soli, pieprzu  i ziół przygotowujemy marynatę. Tak przygotowaną marynatą nacieramy plastry selera i pokrojone na pół kotlety, przykrywamy folią i odstawiamy  je do lodówki  co najmniej na 2 godziny, mogą leżeć nawet dłużej 7-8 godz..
Po tym czasie wkładamy  do  żaroodpornego naczynia dodajemy pokrojone w plastry ogórki i cebulę.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku w temp.180 st.C




Podawać z pieczywem lub z ziemniakami jako danie obiadowe.
 Doskonale smakują z buraczkami.
Zaletą tego dania jest możliwość wcześniejszego przygotowania, a po powrocie np. z pracy czy z uczelni , pieczemy przygotowane w marynacie produkty,  gotujemy ziemniaki, robimy surówkę i obiad gotowy.

Brak komentarzy: