środa, 30 maja 2012

Pizza

  ciasto: na dużą blachę

-  3dag drożdży
-  pół szklanki wody + 3 łyżki na rozczyn
-  2 szklanki mąki
-  płaskie pół łyżeczki soli
-  pół łyżeczki cukru
-  3 łyżki oleju

                      dodatki:
             - 25 - 30 dag pieczarek
            -  1 papryka czerwona
            - 1 cebula
             - pół puszki kukurydzy
             - oliwki 
             - garść słonecznika
             -  sól, pieprz i inne ulubione przyprawy
             - natka z pietruszki lub koper
            -  keczup
Można dodać  kawałek cukinii, pomidor, garść soczewicy, zależnie od upodobań i zapasów.
           sos:
dwie duże łyżki koncentratu
- kilka łyżek wody przegotowanej
- 2 łyżki oliwy
- bazylia, pieprz

Z drożdży, 2 łyżek wody, 2 łyżek  mąki i cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.          
Do pozostałej  mąki dodać wyrośnięty rozczyn, wodę i sól i wyrabiać ciasto około 10 minut , dodać olej i nadal wyrabiać ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.

 W tym czasie możemy przygotować warzywa. Pokrojone pieczarki i cebulę poddusić na oliwie, dodać paski papryki, odsączoną kukurydzę, plastry cukinii, oliwki. Przyprawić do smaku.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć na grubość ok.1cm  i wyłożyć do wysmarowanej olejem    blachy, można zrobić podwyższone brzegi.  Ciasto posmarować wcześniej przygotowanym sosem, na nim ułożyć dodatki, posypać ziarnami słonecznika. Piec ok. 30 minut w średnio gorącym  piekarniku.
Przed podaniem posypać natką pietruszki, koperkiem kub keczupem.
 Spożywać na ciepło. 

Jeśli lubisz pizzę na cienkim cieście zmniejsz ilość składników lub zrób dwie, (może troszkę mniejsze).😀




1 komentarz:

Nutrition by Aleksandra pisze...

Ale mi smaka tymi zdjęciami narobiłaś. Mmm.. chyba niedługo zrobię właśnie taką pizze dla całej rodziki na obiad. ;)
Dzięki za przepis!

http://closer-to-happiness.blogspot.com/