sobota, 30 kwietnia 2011

Miód z mniszka lekarskiego


 O przyrządzaniu i właściwościach tego miodu  przeczytałam
u mojej zaprzyjaźnionej wirtualnej koleżanki.
Zainteresowanych właściwościami miodu ( i nie tylko!  ) zapraszam do zajrzenia
na jej naprawdę ciekawie pisany  blog OKIEM JADWIGI
Miód  na pewno przyda się  przy wypiekach , zwłaszcza pierników
i mojego czeskiego placka.
 Korzystając że teraz wszędzie jest mnóstwo żółtych kwiatów popularnego  mleczu,
warto  pomyśleć o zrobieniu  zapasów.


   Przepis na miód:
-   300 kwiatów mniszka, zbieranego w czystej okolicy,
         dla pewności popytać właściciela czy nie pryskał danego miejsca
         lub nie nawoził, przynajmniej w ostatnich miesiącach.
 -  1 kg cukru
 -  sok z jednej cytryny
 -  1 litr wody

 Zebrane i dokładnie opłukane kwiaty mniszka zalewamy  litrem wody,
gotujemy ok. 10 minut.
Po czym odsączamy kwiaty na sitku , następnie wyciskamy w dłoniach, jeszcze raz przecedzamy przez gęste sitko i pozostały płyn gotujemy dodając kg cukru,
mieszamy by cukier rozpuścił się, dodajemy sok z cytryny  i gotujemy 20-30 minut.( Ja gotuję dłużej,)
Teraz pojawia się pianka i tak powinno być, powoli redukujemy płyn( odparowujemy).
 Gotowy wlewamy do czystych, wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Stawiamy do góry dnem i czekamy by wystygł.
Gorący miód jest rzadki, ale podczas stygnięcia  gęstnieje.
 Naprawdę jest pyszny!

piątek, 29 kwietnia 2011

Karpatka wege


Pieczemy dwa kruche placki.
 Poniżej podaję przepis na jeden placek:         
                  -   2  łyżki  oleju ,
                  -   4  łyżki   zmielonych  płatków  owsianych ,
                   -   4  łyżki  wody
                   -    ok.  2  szklanki  mąki
                   -   łyżka octu winnego
                   - 1- 1.5  łyżeczki proszku do pieczenia
              Ciasto  zagnieść ,  jeśli  jest  za  kruche  dodać troszkę wody
              rozwałkować  na   blachę  wyścielon  papierem  do  pieczenia .
              Piec  ok. 20  min .Wystudzić, upiec drugi.
               uwaga: placek jest kruchy

krem:
         - litr mleka sojowego ( może być waniliowe)
        - 5 łyżek cukru    ( można dać więcej, bo placek jest niesłodki,
                                      ale my nie lubimy zbyt słodkich ciast)
        -  jeden cukier waniliowy
        - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
        - 4 łyżki mąki pszennej

  dodatkowo kostka margaryny wegańskiej  lub kostka tofu naturalnego

 Z przygotowanego litra mleka  odlać szklankę i rozmieszać w niej obie mąki
najlepiej za pomocą trzepaczki, by nie było grudek.
Pozostałe 3 szklanki mleka zagotować z cukrem. Do wrzącego wlać przygotowane mleko z mąką , mieszając energicznie by nie powstały grudki.
Ugotowany budyń pozostawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
 Margarynę miksujemy, stopniowo dodając zimny budyń na jednolitą masę .
 Masę możemy zrobić z samego budyniu, miksując go do momentu otrzymania jednolitej, gładkiej  masy.
 (jeżeli nie mamy odpowiedniej margaryny, bądź chcemy uzyskać masę light).
 Masę rozkładamy na wcześniej upieczony placek, przykrywamy drugim.








Gotową karpatkę posypujemy cukrem pudrem.




czwartek, 28 kwietnia 2011

Małe wielkanocne baby

      -   4 banany
      -    2 łyżki cukru
      -    1,5  szklanki mąki
      -    pół   łyżeczki sody
      -   1   łyżeczka proszku do pieczenia
      -   1/3  szklanki oleju 

      -   garść maku, do drugiej porcji dodałam garść rodzynek 

 Banany  rozgnieść widelcem na papkę, dodać pozostałe produkty , zmiksować.
Ciasto nakładać  łyżką  do małych foremeczek  na babeczki  ,  wychodzi ok.15 babeczek .
Piec ok pół godz. do 35 min., aż się zrumienią  .
Można zrobić  lukier :
3 czubate łyżki cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny .

Lukier nakładamy na gorące ciasteczka . 
By się nie pomylić :) jedną porcję polukrowałam , drugą posypałam cukrem pudrem.

niedziela, 24 kwietnia 2011

Wegański stół wielkanocny 2011



Życzę wszystkim tu zaglądającym
zdrowych , radosnych i  wypoczynkowych
Świąt Wielkanocnych, oraz  słonecznego  Dyngusa
i smacznego ...jedzonka !


Większość przepisów znajdziesz na moim blogu,
klikając w aktywny podpis pod zdjęciem



sałatka alla tuńczyk  
                                                                 a w rogu sałatka jarzynowa

karpatka, placek czeski, kruchy placek ze śliwką muffinki


Talarki z pora


sosTzatziki


karpatka


małe wielkanocne baby
Kotlety z selera

Pieczarki w sosie piwnym

Pasztet sojowo-soczewicowy
Sałatka alla tuńczyk



Była też sałatka jarzynowa, szczypiorek z sojonezem, no i oczywiście żurek wege 
na  własnej produkcji zakwasie .

Żurek wege


środa, 20 kwietnia 2011

Soczewica na szybko

          

          -   2    szklanki  soczewicy 
                        namoczyć  ok.  3  godzin ,  następnie  ugotować
                       (  namoczona  soczewic gotuje  się   szybko    ok.  5 min . ,
                        nie  może  być  rozgotowana),       odsączyć .           
            -  ok.  30  dag   pieczarek  udusić  z  cebulką  na  patelni,
                          wyłączyć,  wymieszać  z  soczewicą  ,  przyprawić  solą ,
                          pieprzem ,  majerankiem , oregano .
 Podawać z dowolną  surówką,  można również  podawać z ugotowanym na sypko ryżem.i warzywami  .

niedziela, 17 kwietnia 2011

Eskalopki w sosie koperkowym


- pół szklanki kaszy jaglanej
- cebula
- kilka pieczarek
- pęczek koperku
- ząbek czosnku
- sól, oregano, pieprz biały
Pokrojone pieczarki dusimy  z drobno  posiekaną cebulką .
 Opłukaną kaszę gotujemy w w szklance wody , w trakcie gotowania  dodajemy
podduszone pieczarki, doprawiamy do smaku. Pod koniec gotowania
( gdy kasza wchłonie wodę)  dodajemy połowę posiekanego  kopru.
Przykrywamy ściereczką , czekamy do wystygnięcia.
Z wystudzonej kaszy formujemy  niewielkie pulpeciki, obtaczamy w mące,
lekko podsmażamy na oleju.
Robimy sos  : na patelnię w której  podsmażamy pulpety sypiemy łyżeczkę mąki,
dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku,posiekany koper (pół pęczka) ,
podlewamy niewielką ilością  wrzącej wody,
doprawiamy do smaku.




sobota, 9 kwietnia 2011

Tydzień weganizmu- dieta wegańska.

 Dziś przepis na ... zdrowie.
  
"Zostając wegetarianinem ratujesz zwierzęta i ludzi,
      chronisz środowisko naturalne i jest to jedna z najzdrowszych
       rzeczy jakie możesz zrobić! "     
 
    P. McCartneya


 "Prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska jest odpowiednia
   dla człowieka   na każdym etapie rozwoju, włączając w to 
   okres niemowlęctwa , dojrzewania i ciąży ."         

            Tak odniosło się  w 2003 r.   niezależne , niewegetariańskie
            Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków
            do diety wegetariańskiej .


Nie chcemy oglądać cierpiących zwierząt !
Jednak nie zawsze  zwierzęta żyją tak kolorowo , 
jak pokazane jest w książeczkach dla dzieci .

 Ustawa o ochronie  zwierząt mówi:
Art. 1 pkt. 1
Zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą.
Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę.
  Pamiętajmy, że zwierze odczuwa ból, cierpienie  i stres. 


Nowoczesne metody hodowli zwierząt są okrutne :
zwierzęta faszerowane  są hormonami wzrostu ,
antybiotykami i innymi lekami, by mogły rozwijać się 
o wiele szybciej niż ich naturalne tempo rozwoju.
Kurczaki stłoczone w tak małych klatkach , 
że producenci zmuszeni są obcinać im dzioby , 
by nie zadziobały się nawzajem , 
 wtłaczanie rurkami jedzenia, szybkie tuczenie drobiu, 
który  z bólu tłukąc  łbem o ścianę chce popełnić
                                                      samobójstwo,
transport i  sprzedaż żywych  ryb, bezlitosne metody zabijania, 
ściąganie skóry żyjącym jeszcze istotom,
przebywanie  zwierząt  oczekujących na ubój razem ze zwierzętami zabijanymi,
   - to niektóre ze straszliwych metod . 

Szczęśliwe zwierzę , które widziało niebo.
Często zwierzęta widzą niebo jedynie  w czasie wprowadzanie ich do samochodu, 
wiozącego go w straszliwych męczarniach w ostatnią podróż ich życia..
Samochód  niejednokrotnie nie przygotowany jest do transportu danych zwierząt,
niezabezpieczony przed zranieniem , czy połamaniem kończyn zwierząt, pozostawionych bez wody...
Kierowcy , czasami są to właściciele tych zwierząt, z  którymi (wydawałoby się) zżyli się 
nie przestrzegają podstawowych zasad transportu zwierząt , wioząc je  tak stłoczone
że niektóre z nich uduszą się w czasie transportu, bądź pokaleczą .
Współczesne metody hodowli zwierząt stwarzają dla nich obozy koncentracyjne, 
w których zwierzęta są pozbawione niemal wszystkich swoich uwarunkowanych
genetycznie przez miliony lat naturalnych zachowań.
Kura jest tzw. ptakiem grzebiącym. Ma do tego celu przystosowaną kończynę. 
Niestety nie może grzebać sobie w ziemi, bo podłoże na jakim żyje to,
albo druciana siatka, albo beton.
Świnia ma ryj, który jak sama nazwa wskazuje służy do rycia.
Niestety ryć betonu się nie da.Świnia pozbawione naturalnego podłoża
jakim jest ściółka nie ma też możliwości naturalnego ścielenia gniazda.
Człowiek ją bowiem wyręczył i zrobił jej gniazdo  co prawda z rur metalowych i betonu.
Dziś już żyją krowy, które w całym swoim życiu nie widziały łąki
i nawet nie wiedzą co to słońce.
To tylko niektóre przykłady wynaturzeń w świecie zwierząt poczynionych przez człowieka
w imię postępu, ekonomi i bezduszności  ludzkiej.

A wszystko po to by na nasze stoły dostarczyć mięska , 
jak najwięcej bez względu na jakość.
 Kotlet  na talerzu  ogólnie  nie  kojarzy się z okrucieństwem 
wobec zwierząt  i  z  ich  cierpieniem. 

Większość ludzi nie zastanawia się nad jego pochodzeniem . 

 W dniach  13- 19 kwietnia obchodzimy  TYDZIEŃ WEGANIZMU.
Zachęcam wszystkich, do dokładniejszego poznania diety  wegańskiej.

Zapraszam do  podjęcia decyzji przejścia na nową, zdrową, bezmięsną  dietę.
 A  może przynajmniej  w tych dniach spróbuj ograniczyć lub wyeliminować spożycie mięsa 
i  wypróbować kuchnię wegetariańską .

       "To jedzenie powinno być twoim lekiem, a nie leki twoim pożywieniem"
                                     Hipokrates
 


Menu zawierające przede wszystkim warzywa, , owoce , uzupełnione ciemnym,
 razowym pieczywem, kaszami, ryżem, orzechami  jest optymalne. 

Weganie dłużej żyją  w zdrowiu.
Taka dieta jest znacznie zdrowsza i  dostarcza naszemu organizmowi wszystkiego, czego ten potrzebuje. 
Zapobiega chorobom serca i układu  krążenia , cukrzycy i chorobom nowotworowym .

B
y żadna  osoba nie była głodna i mogła wypróbować wegetariańskie danie
zapraszam do  przeglądu  i wypróbowania przepisów wegańskich zamieszczonych 
na moim blogu. . 
Dieta wegańska jest smaczna, zdrowa i bardziej kolorowa od tradycyjnej.

czwartek, 7 kwietnia 2011

Soczewica kastylijska

        
     -  pół  kg   soczewicy
     -  3  łyżki  oliwy  z  oliwek
     -  2  ziemniaki  pokrojone  w  kostkę
      - 1  główka  czosnku
      - 1  cebula  wcisnąć  w  nią  2  goździki
      -  3  łyżki  koncentratu  pomidorowego
       -  strąg papryki   zielonej  i  czerwonej , pokrojonej   w  paski
       -  sól ,  majeranek ,  ostra  papryka ,  liść  laurowy
 Soczewicę  zalać  wodą  do  wysokości  1  cm  ponad poziom ,
  dodać  pozostałe  składniki  ,  gotować  do  miękkości  soczewicy  ok.  30 min.






Nieznana kuchnia świataOrganizator: Aniko

poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Sos grecki

-    2-3  marchewki  ,
 -  pół selera ,
-  pietruszka ,
-  cebula ,
-  por
-  koncentrat  pomidorowy (2-3łyżki )
-  olej  3 łyżki ,
-  2  łyżki  musztardy  ,
                                                      -  sól ,  pieprz ,  papryka  słodka ,
                                                      -  kilka  kropel  soku  z  cytryny ,
                                                      -  8 - 10 kotletów  sojowych


Marchew ,  seler  i  pietruszkę  utrzeć  na  tarce  o  grubych  oczkach ,
cebulę  i  pora  drobno  pokroić .
Wlać   do  naczynia  żaroodpornego  olej  , następnie   dodać   wszystkie  składniki
( oprócz  kotletów ) wymieszać , przykryć  przykrywą
 i    zapiec  w  piekarniku ok. .35  min.
W  tym  czasie  ugotować  kotlety  ( krótko ) w    dobrze i  ostro  przyprawionym
wywarze  z  warzyw  .
Wyjąć  z  wody  odcisnąć .
 Sos  warzywny  po  upieczeniu  nakładać  warstwami  do  słoja,
przekładając  warstwy  sosu kotletami ( na  spodzie i  na  górze  powinien  być  sos ).
Wstawić  do  lodówki  by połączyć   smaki  .
  Można podawać  na  zimno  i  gorąco  z  pieczywem .

piątek, 1 kwietnia 2011

Murzynek

-  3/4 szklanki mleka roślinnego
-  1/2 szklanki oleju
-  1/2 szklanki cukru
-  2 łyżki soku malinowego
-  2 łyżki kakao
-  garść wiórek kokosowych
-  garść rodzynek
-  2 łyżki słonecznika,
                                                      - orzechy włoskie
                                                       -  3 łyżki płatków owsianych
                                                      -   1 i 3/4 szklanki mąki
                                                      -  półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
                                                      -  1/4 łyżeczki sody
                                                      -  jabłko surowe lub  kawałki z syropu
                                                      - aromat migdałowy lub rumowy
 - dodatkowo :
                polewa
                wiórki do posypania

Wymieszać produkty suche z suchymi, mokre z mokrymi i razem połączyć,
dokładnie wymieszać , dodać pokrojone jabłko
Przelać do średniej tortownicy, włożyć do  nagrzanego  piekarnika, piec ok 35- 40 minut.
 Można zrobić polewę i posypać wiórkami