- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 1.5 szklanki soczewicy.
- pół szklanki kaszy jaglanej
- średnia cebula
- 2 marchewki (ugotowane)
- pietruszka (ugotowana)
- kawałek selera
- 2-3 ząbki czosnku
- kawałek papryczki chili
- natka pietruszki, świeża lub suszona
- sól, pieprz, majeranek, papryka, pieprz ziołowy
- 2 łyżki oleju
1) Słonecznik namoczyć w wodzie ok. 5 godz. Odsączyć.
2) Soczewicę namoczyć ok. 3 godz. a następnie gotować al dente ok. 5-8 minut. Wystudzić
3) Kaszę jaglaną ugotowań na sypko. Wystudzić.
Składniki wymieszać i przepuścić przez maszynkę.
Do masy dodać podsmażoną na oleju drobno pokrojoną cebulę, starte warzywa,
przepuszczony przez praskę czosnek, natkę pietruszki i przyprawy.
Pasta powinna być odpowiednio doprawiona. Taka pasta świetnie nadaje się do smarowania pieczywa.
Jeżeli chcemy upiec pasztet pastę wkładamy do posmarowanej olejem, formy keksówki, na wierzchu możemy zrobić glazurę z musztardy, bądź z musztardy wymieszanej z koncentratem pomidorowym, posypać ziarnami słonecznika.
Piec w piekarniku w temp.190 stopni ok. 50 minut do momentu gdy pasztet uzyska odpowiedni kolor.
http://ciekawesniadanie.blogspot.com/2012/03/weganska-wielkanoc.html ">
3 komentarze:
jak długo pasztet jest dobry do jedzenia? nie wiem na ile dni przed Wielkanocą zrobić, żeby nadal był świeży:)
Upieczony pasztet można przechować kilka dni . Myślę , że jutro (piątek) można go już upiec.
zapraszam do spróbowania tego przepisu: http://bezglutenowabulkazweganskimmaslem.blogspot.com/2016/01/krol-pasztetow-ze-sonecznika-oraz-tofu.html
Prześlij komentarz