niedziela, 16 czerwca 2024

Drożdżowe zakrętasy.

 

ciasto drozdzowe:

-25g drożdży 

- 2 łyżki  cukru lub miodu z mniszka

- pół szklanki mleka roslinnego (najczesciej używam Alpro sojowo - waniliowe)

- ok.45 dag mąki 

- 2 łyżki  płatków owsianych

- 50g roztopionej margaryny wegańskiej 

- 1/3 łyżeczki soli


- opcjonalnie: wanilia lub cukier waniliowy, zwłaszcza  jeżeli używamy  napoju bezsmakowego.

1. Na początek przygotujemy rozczyn.
 Mieszamy drożdże z cukrem, dwoma łyżkami mleka i dwoma łyżkami mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 
2. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą a gdy napęcznieją blendujemy.
3. Składniki  (oprócz margaryny) mieszamy, dodajemy rozczyn, zblendowane płatki i wyrabiamy ręcznie lub mikserem. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopioną margarynę. 
Ciasto wyrabiamy ok.15 minut.
Ciasto ma być miękkie, elastyczne i odstawać od dłoni.  Kule ciasta wkładamy do oproszonej miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, walkujemy w prostokąt, możemy posypać cynamonem, położyć jabłka czy inne owoce lub posmarować dowolnym, gęstym dżemem, pozostawiajac nie posmarowany 1 cm dolnego l.
5. Składamy wzdłuż dłuższego boku: 1/3 ciasta zakładamy do środka,  do 2/3 prostokata, pozostałym (1/3 ciasta) przykrywamy i dokladnie zlepiamy.
Powstaje płaska strucla, która kroimy w równe paski.
Każdy pasek przekręcamy podwójnie i ukladamy ma blaszce wylozonej papierem do pieczenia, pozostawiajac odstępy,  gdyż ciasto powiększy się. 
Odstawiamy na 20 min.
6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok.30 min.
w temp.180 st.C.
7. Po wyjęciu możemy polukrować
 .j







z wisniami
z jabłkami i cynamonem



Rozkoszując się smakiem poranka  życzę :
Smacznego!

piątek, 7 czerwca 2024

Truskawki w syropie.


- 2, 50 kg  truskawek

syrop:

- 1 kg cukru

- 1l wody

Truskawki oczyszczamy z szypułek,  płuczemy, osączamy.

Wkładamy do czystych, wyparzonych słoiczkow, zalewamy goracym syropem i pasteryzujemy 15-20 min. w zależności od wielkości  słoików.




niedziela, 2 czerwca 2024

Kokosowy puch.

ciasto:

(duża  blacha)

-  50 dag mąki ( ok. 3 szklanki)
-  1/3 szklanki cukru ( może być mniej)
- cukier waniliowy
-   5 - 6 łyżki  mleka roślinne
 -  1/3 szklanki oleju
- 200g margaryny wegańskiej
-  płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
-  1 łyżka octu winnego
-  jedno wege jajko
- opcjonalnie aromat waniliowy luk kokosowy( zamiast cukru waniliowego)

   masa budyniowo -kokosowa:
- 3 szklanki mleka roslinnego
- 3 budynie kokosowe lub waniliowe
- 5 łyżek cukru
- 120g wiórek ( zmielonych w młynku)
- 200g margaryny wegańskiej skiej

Dodatkowo gęsty dżem z czarnej porzeczki, wiśniowy lub powidla śliwkowe. 
Z powyższych składników ( na "ciasto" ) zagniotłam ciasto ( zagniatajac, dodaję na początku  dwie szklanki mąki, natomiast pozostałą mąkę dodaje pod koniec, ułatwia to połączenie składników) .
Ciasto  podzieliłam na dwie części.
Upiekłam dwa kruche placki.
Na pierwszy placek kładę  dżem,na to  2/3 masy budyniowo - kokosowej, następnie przykrywam drugim plackiem, rozsmarowuje resztę masy.  Całość posypuję wiórkami kokosowymi (100g) lub posypką kokosową.

masa budyniowo - kokosowa: 
Z trzech pierwszych składników gotuję budyń, studzę. 
Margarynę ucieram, dodaję zmielone wiórki, a następnie stopniowo  po 2 łyżek  wystudzonego budyniu.
Całość ucieram na puszystą masę.

- posypka kokosowa:
-  100 g wiorek kokosowych
- 1 łyżka margaryny roślinnej
- 2 łyżki cukru
Margarynę rozpuszczam w garnku, dodaje cukier i wiórki.
Krótko podgrzewam. 
Wystudzoną posypuję ciasto.



A to zamiennik jajka: