![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhj_orAqOg7B8oZPXv_RR5UGn00eNfdhB8tZapyuMqTcSMrF5Th9xK8QCeeQPOf2uJYX2GW8Py3qCAOq37BwbHuQ3pyzsl8gRmKKD-PG7JktlSvpUsc3p8Pe-mNBw_waCt3we2KnenY5-s/s200/IMGP7055.JPG)
ciasto:
- szklanka mąki
- 8 łyżek oleju
- 3 łyżki płatków owsianych
-3-4 łyżki cukru
- łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- zapach rumowy
Płatki owsiane zalewamy bardzo gorącą wodą 1 cm ponad powierzchnię, czekamy aż wystygną.
Z w.w. składników zagniatamy ciasto. Oddzielamy jedną trzecią część, całość wkładamy do lodówki.na pół godziny.
2/3 ciasta rozwałkujemy i wykładamy spód średniej tortownicy,
następnie wykładamy wcześniej przygotowaną masę ( patrz niżej), na wierzch ścieramy na
tarce resztę ciasta.
Pieczemy ok 50 minut w temp.180 st. C
masa:
I : budyń
- 3 szklanki mleka roślinnego
- 3 budynie ( lub 3 łyżki maki ziemniaczanej i 3 łyżki mąki pszennej)
- 6 łyżek cukru ( można więcej, jeśli lubisz słodko)
Gotujemy budyń, zostawiamy by wystygł.
II mus
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1.5 szklanki wody
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu np. z mniszka lub cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
Sparzoną kaszę , zalewamy wodą dodajemy pozostałe składniki
i gotujemy ok. 20 min. mieszając od czasu do czasu. Zostawiamy do wystudzenia.
III: Potrzebujemy jeszcze :
- 200g wiórek kokosowych
- 2 łyżki oleju
- opcjonalnie rodzynki
Wystudzony mus z kaszy jaglanej miksujemy z olejem, dodajemy masę budyniową.
Gdy masy połączą się dodajemy wiórki. Mieszamy.
W tortownicy wykładamy 2/3 ciasta na to masę. na wierzch ścieramy pozostałe ciasto, pieczemy.