środa, 11 grudnia 2024

Racuszki z owocami.

 

zaczyn:

- 3 dag drożdży 

- 1/4 szklanki mleka roślinnego 

- 3 łyżki  mąki

- 1 łyżka cukru

   - pół szklanki mleka roślinnego 

 - ok.1 szklanki mąki

 - cukier waniliowy

 -8 szczypta soli ( taka większa szczypta soli 🤣)

- owoce, jabłka, banany , borówki, wiśnie lub śliwki. 

Pokruszone drożdże i pozostałe składniki na zaczyn mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.

Pozostałe składniki ( na racuchy) łączymy w większej misce, dodajemy  zaczyn, mieszamy ciasto łyżką. Ciasto ma być  gęściejsze od gęstego jogurtu.

Pod koniec dodajemy rozdrobnione lub pokrojone owoce. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

Kładziemy łyżką  na rozgrzany na patelni olej, smażymy na rumiano z dwu stron.

Lekko ostudzone posypujemy cukrem pudrem.


Racuszki nie są zbyt slodkie, takie w sam raz ...dla mnie. 

  Jesli lubicie bardziej słodkie możecie dodać więcej cukru.






Smacznego!


sobota, 7 grudnia 2024

Pierogi z ciecierzycą


 Ciasto  na skórkę:

- mąka - ok.2 szklanki

- sól  -1/3 łyżeczki 

- ciepła woda - 3/4 szklanki

- 2 łyżki oleju

farsz:

- półtorej szklanki ugotowanej ciecierzycę

- pół niedużej cebuli

- ząbek czosnku

- 2 łyżki oleju

- kilka łyżek aqufaby  (wody po ugotowaniu ciecierzycy)

- sól, pieprz, pieprz ziołowy, odrobinę sosu sojowego

- można dodać majeranek

Ugotowaną, odsączoną ciecierzycę przepuszczam przez małą praskę, dodaję zeszkloną na oleju drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Masę rozrzedzam  aqufabą do odpowiedniej konsystencji. Farsz ma być gęsty ale nie sypki. Przyprawiam do smaku. Dokładnie łącze składniki.

Jeśli nie masz praski, możesz zmieszać wszystkie składniki i zblendować. Ważne by masa miała odpowiednią konsystencję, zbyt rzadka masa może utrudnić lepienie pierogów,  gęsta może się rozsypywać 

Ciasto przygotuję w misce. Przesiewam mąkę, dodaje sol, olej i wodę,  łączę składniki,  chwilę wwyrabim, aż cisto będzie miękkie, gładkie i elastyczne. Przykrywam ścierczką lub folią i pozostawiam na 20 minut, by odpoczęło. 

Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowuje na cienki placek, foremką lub szklanką  wykrawam krążki, nakładam farsz i lepię pierogi.

Gotowe pierogi wrzucam partiami  do wrzatku, gotuje ok.2 minut od wypłynięcia.

Łyżką cedzakową wyjmuję  na durszlak, po odsączeniu wykladam na duży talerz.








wtorek, 3 grudnia 2024

Pieczona dynia Hakkaido.

Dynia Hakkaido to naprawdę pyszna, lekkostrawna i niskokaloryczna dynia.

Zawiera dużo błonnika, solę mineralne witaminę A,  C  i beta karoten.

- dynia Hakkaido

-  6 łyżek oliwy

-  płaska łyżeczka soli

-  2-3 duże ząbki czosnku

-  ulubione zioła np. oregano, tymianek,  bazylia lub natka pietruszki

Dynię dokładnie umyć,  nie ma potrzeby obierać, skórka Hakaido jest jadalna.

 Przekroić na pół,  za pomocą łyżki wydrążyć nasiona i miąsz z włóknami.

Pokroić w  podobnej grubości  paski w kształcie litery C,  lub inne dowolne.

Blaszkę skropić oliwą,  ułożyć na niej kawałki dyni, całe ząbki czosnku powtykać pomiędzy dynię, posolić  i wstawić na 30 min do piekarnika.  Pieczemy na środkowej półce,  w temp.200 st.C, góra-dół bez termoobiegu.

5 min przed wyjęciem można włączyć górna grzałkę, by zarumienić warzywo.

Po upieczeniu posypać świeżymi lub suszonymi ziołami.

Można podawać z ulubionymi sosem.

Pieczona dynia może być bazą  na pastę lub zupę. 







niedziela, 1 grudnia 2024

Kotleciki mielone.


Przepis na 4 osoby: część smażona: 1/8 papryki, 5 pieczarek, jak się podsmaży to dodać 1/10 cebuli. Dosmażyc 2 minuty i zostawić całość do wystygnięcia. Ugotować 8 kotletów sojowych (w wywarze z cebulą i liściem laurowym) i po wystygnieciu zmielić w młynku z 4 kromkami namoczonego chleba. Na koniec połączyć wszystkie elementy w misce (smażone i mielone).
Przyprawy do smaku - czosnek, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz.
Wymieszać. 
 Formować  kotlety, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju z dwu stron na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami i surówką. 
Smacznego😀