"Zostając wegetarianinem ratujesz zwierzęta i ludzi,chronisz środowisko naturalne i jest to jedna z najzdrowszych rzeczy jakie możesz zrobić! " P. McCartney
niedziela, 30 stycznia 2011
Deserek z mandarynką.
- 2 szklanki mleka sojowego
- 5 łyżek soku aroniowego
- 6 płaskich łyżek kaszy manny
- 1 łyżka cukru( jeśli ktoś woli słodsze to 2)
- łyżeczka cukru waniliowego
- rodzynki, suszone morele
- mandarynki
- pestki dyni
Gotuję kaszę manną na mleku z sokiem, dodaję cukier i bakalie
( morele pokrojone w kostkę ).
Przestudzoną kaszę miksuję ok.2 minut.
Nakładam warstwami do szklanek na zmianę z pokrojoną mandarynką.
Dekoruję kawałkami mandarynki i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni,
można położyć listek mięty lub melisy .
środa, 26 stycznia 2011
Luteina
Naukowcy sądzą , że spożywanie pokarmów bogatych w luteina pozwala odzyskać dawną sprawność pamięci roboczej (odpowiedzialnej za przetwarzanie, nadzorowanie i kondycję przechowywanych informacji) .
Bogatym źródłem luteiny jest seler, zielona papryka, marchew, oliwka, tymianek i oregano.
Bogatym źródłem luteiny jest seler, zielona papryka, marchew, oliwka, tymianek i oregano.
Pasta ze słonecznika
Niby zwykłe pestki i nasiona a zawierają tyle dobroczynnych składników ,
może warto wprowadzić je do naszej diety zamiast bezwartościowych , szkodliwych przekąsek .
może warto wprowadzić je do naszej diety zamiast bezwartościowych , szkodliwych przekąsek .
Ziarna słonecznika
zawierają magnez ( ok. 60 % dziennego zapotrzebowania ), oraz ilości witaminy E ( zwanej witaminą młodości ), witaminę A, D i witaminy z grupy B.
Zawierają także duże ilości żelaza, cynku , potasu i wapnia .
Działają korzystnie w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca , a także obniżają cholesterol .
By zmienić i uwydatnić ich smak możemy je lekko podprażyć ,
Pestki ( mogą być dyni , słonecznika lub orzechy ) wrzucamy na suchą patelnię ,
podgrzewamy na średnim ogniu ,od czasu do czasu potrząsając by nagrzały się obustronnie .
Nie należy prażyć ich zbyt długo by nie przypaliły się .
W takiej formie można dodawać je do wielu sałatek i surówek ,
garść podprażonych ziaren może być świetną przekąska .
Z ziaren słonecznika można przygotować inne przekąski
Pasta ze słonecznika
- 1 00 g zmielonego ( w młynku do kawy) słonecznika
mieszamy z koncentratem pomidorowym ( ok. 2łyżki),
dodajemy sól i przyprawy w/g uznania.
- najlepiej smakuje z bułką graham
wtorek, 25 stycznia 2011
Przysmak
- kilka pieczarek
- cebulka
- szklanka ugotowanej fasoli ,
- koncentrat pomidorowy ,
- sól , pieprz zioła olej do smażenia .
- majeranek, zioła prowansalskie
Pokrojoną cebulkę i pieczarki doduszamy na oleju, dodajemy koncentrat
i wcześniej ugotowaną fasolę . Przyprawiamy .
To danie można podawać na gęsto, bądź rozrzedzić wodą
i oczywiście zagotować , przyprawić do smaku
Warto wiedzieć
Pieczywo najlepiej przechowywać w plastikowym lub drewnianym pojemniku,
zawinięte w lnianą ściereczkę .
Nie należy trzymać chleba w folii, ponieważ brak powietrza i wilgoć powodują
szybki rozwój pleśni.
Włożone do chlebaka jabłko lub połowa surowego ziemniaka
przedłuży świeżość pieczywa.
Zarówno chleb jak i bułki można zamrozić.
Należy je przedtem owinąć w folię spożywczą , by nie wchłonęło
obcych zapachów i nie straciło aromatu.
Zamrożone w odpowiedniej temp(. - 18 st.C), będzie się nadawało do spożycia.
nawet po 3 miesiącach .
Czerstwe pieczywo można odświeżyć ( uwaga::można to robić tylko raz ).
Skropione wodą można włożyć do piekarnika, bądź obsmażyć na patelni
.Dla polepszenia walorów smakowych dobrze jest
przed odświeżaniem natrzeć kromki czosnkiem.
Czerstwe bułki możemy wykorzystać na zapiekanki , a suche na tartą bułkę
zawinięte w lnianą ściereczkę .
Nie należy trzymać chleba w folii, ponieważ brak powietrza i wilgoć powodują
szybki rozwój pleśni.
Włożone do chlebaka jabłko lub połowa surowego ziemniaka
przedłuży świeżość pieczywa.
Zarówno chleb jak i bułki można zamrozić.
Należy je przedtem owinąć w folię spożywczą , by nie wchłonęło
obcych zapachów i nie straciło aromatu.
Zamrożone w odpowiedniej temp(. - 18 st.C), będzie się nadawało do spożycia.
nawet po 3 miesiącach .
Czerstwe pieczywo można odświeżyć ( uwaga::można to robić tylko raz ).
Skropione wodą można włożyć do piekarnika, bądź obsmażyć na patelni
.Dla polepszenia walorów smakowych dobrze jest
przed odświeżaniem natrzeć kromki czosnkiem.
Czerstwe bułki możemy wykorzystać na zapiekanki , a suche na tartą bułkę
niedziela, 23 stycznia 2011
Seler -ciekawostki
Seler zawiera znaczne ilości witaminy A, E i C, oraz witaminy z grupy B .
W tym warzywie znajduje się więcej ilości witaminy C niż w owocach cytrusowych . Seler ma duże ilości fosforu a także spore ilości wapnia, potasu, cynku
i nieco mniej magnezu i żelaza.
Ma działanie uspokajające, przeciwdepresyjne,oczyszcza organizm z toksyn,
ma działanie przeciwzapalne, wzmacnia układ immunologiczny,
polepsza pracę serca i obniża ciśnienie krwi.
W selerze znajdują flawonoidy - związki roślinne, które mają właściwości antyoksydacyjne.
Poprawia pamięć .
Poprawia pamięć .
Polecany jest panom jako afrodyzjak
Jest mało kaloryczny i przyspiesz trawienie , dlatego powinien znaleźć się w naszej diecie ,
zwłaszcza gdy dbamy o linię.
Seler z warzywami
- średniej wielkości seler
- 6 dużych pieczarek
- jedna cebula
- jedna marchewka
- kawałek pora ( białej części _
- liść pora
- sól , zioła prowansalskie, pieprz
Obrany seler , kroję na plastry grubości 5mm , wrzucam do wrzącej lekko osolonej
i przyprawionej ziołami wody, gotuję ok. 3 minuty.
W tym czasie przygotowuję inne składniki.
Marchewkę kroję w bardzo cienkie krążki., pieczarki w plastry, pora i cebulę w paski. .
Wszystkie składniki tzn, krążki selera , pieczarki , cebulę i pora duszę na patelni
z dwoma łyżkami oliwy i kilkoma łyżkami wywaru z selera,
kilka minut pod przykryciem ( pozostały wywar można wykorzystać
do gotowania zupy) . Od czasu do czasu mieszam.
Warzywa mają być miękkie , lecz nie rozgotowane.
Pod koniec zdejmuję pokrywę, przyprawiam warzywa solą i ziołami,
dodaję drobno pokrojony zielony liść pora , odparowuję wodę ,
Na koniec już po zdjęciu z ognia posypuję podprażonymi
na suchej patelni ziarnami słonecznika.
Może podawane jako samodzielna przekąska lub z ziemniakami , ryżem i surówką.
Warto wiedzieć:
Warzywa są bogatym i niezastąpionym źródłem witamin , składników mineralnych, kwasów organicznych i błonnika,o każdej porze roku. Codziennie powinniśmy zjadać pięć porcji warzyw w postaci gotowanej, blanszowanej lub surowej .
Należy pamiętać, że 2/3 ilości spożywanej warzyw powinna być gotowana lub blanszowana, 1/3 mogą stanowić warzywa surowe.
Dlatego do obiadu nałóż dwie porcje np. gotowane brokuły, czy szpinak i surówka ze świeżych warzyw.
Nie należy rozgotowywać warzyw, powinny być lekko chrupkie.
Są też pokarmem objętościowym, mało kalorycznym i powodują uczucie sytości.
Wstawaj od stołu z lekkim uczuciem " niedosycenia". Mózg po 15 minutach reaguje na jedzenie " dowiaduje się" , że jest syty a wtedy już jesteśmy przejedzeni.
Choroba łaknienia, podjadanie między posiłkami, sięganie do lodówki jest oznaką braku witamin ,minerałów a nawet może być oznaką braku wody w organizmie .
Jeżeli dostarczycie organizmowi pokarmy bogate w środki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, antyutleniacze, białka i odpowiednią ilość wody, organizm będzie dosycony i nie będzie upominał się o dodatkowe porcje.
- 6 dużych pieczarek
- jedna cebula
- jedna marchewka
- kawałek pora ( białej części _
- liść pora
- sól , zioła prowansalskie, pieprz
Obrany seler , kroję na plastry grubości 5mm , wrzucam do wrzącej lekko osolonej
i przyprawionej ziołami wody, gotuję ok. 3 minuty.
W tym czasie przygotowuję inne składniki.
Marchewkę kroję w bardzo cienkie krążki., pieczarki w plastry, pora i cebulę w paski. .
Wszystkie składniki tzn, krążki selera , pieczarki , cebulę i pora duszę na patelni
z dwoma łyżkami oliwy i kilkoma łyżkami wywaru z selera,
kilka minut pod przykryciem ( pozostały wywar można wykorzystać
do gotowania zupy) . Od czasu do czasu mieszam.
Warzywa mają być miękkie , lecz nie rozgotowane.
Pod koniec zdejmuję pokrywę, przyprawiam warzywa solą i ziołami,
dodaję drobno pokrojony zielony liść pora , odparowuję wodę ,
Na koniec już po zdjęciu z ognia posypuję podprażonymi
na suchej patelni ziarnami słonecznika.
Może podawane jako samodzielna przekąska lub z ziemniakami , ryżem i surówką.
Warto wiedzieć:
Warzywa są bogatym i niezastąpionym źródłem witamin , składników mineralnych, kwasów organicznych i błonnika,o każdej porze roku. Codziennie powinniśmy zjadać pięć porcji warzyw w postaci gotowanej, blanszowanej lub surowej .
Należy pamiętać, że 2/3 ilości spożywanej warzyw powinna być gotowana lub blanszowana, 1/3 mogą stanowić warzywa surowe.
Dlatego do obiadu nałóż dwie porcje np. gotowane brokuły, czy szpinak i surówka ze świeżych warzyw.
Nie należy rozgotowywać warzyw, powinny być lekko chrupkie.
Są też pokarmem objętościowym, mało kalorycznym i powodują uczucie sytości.
Wstawaj od stołu z lekkim uczuciem " niedosycenia". Mózg po 15 minutach reaguje na jedzenie " dowiaduje się" , że jest syty a wtedy już jesteśmy przejedzeni.
Choroba łaknienia, podjadanie między posiłkami, sięganie do lodówki jest oznaką braku witamin ,minerałów a nawet może być oznaką braku wody w organizmie .
Jeżeli dostarczycie organizmowi pokarmy bogate w środki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, antyutleniacze, białka i odpowiednią ilość wody, organizm będzie dosycony i nie będzie upominał się o dodatkowe porcje.
czwartek, 20 stycznia 2011
Sałatka z soczewicą
- 3/4 szklanki ugotowanej soczewicy
- marchewka
- pół małej pekinki
- kawałek papryki
- mała czerwona cebula
- pół jabłka
- oliwka z oliwek
- łyżka musztardy
- sól , pieprz , ulubione zioła
- kiełki lub podprażone ziarna sezamu
Pekinkę pokroić, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych otworach,
cebulę pokroić w piórka, paprykę w krótkie paski. Do warzyw dodać ugotowaną
w lekko osolonej wodzie soczewicę.
Wszystkie składniki połączyć polać sosem z oliwki , musztardy i przypraw.
Delikatnie wymieszać.
Posypać kiełkami lub podprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu .
- marchewka
- pół małej pekinki
- kawałek papryki
- mała czerwona cebula
- pół jabłka
- oliwka z oliwek
- łyżka musztardy
- sól , pieprz , ulubione zioła
- kiełki lub podprażone ziarna sezamu
Pekinkę pokroić, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych otworach,
cebulę pokroić w piórka, paprykę w krótkie paski. Do warzyw dodać ugotowaną
w lekko osolonej wodzie soczewicę.
Wszystkie składniki połączyć polać sosem z oliwki , musztardy i przypraw.
Delikatnie wymieszać.
Posypać kiełkami lub podprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu .
wtorek, 18 stycznia 2011
Sałatka z białej rzepy
- biała rzepa
- marchew
- pół czerwonej cebuli
- pól jabłka
- łyżka soku z cytryny
- sól, cukier
- sojomez
Rzepę, marchew i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach,
Cebulkę drobno pokrój.
Wymieszaj wszystko, dodając sok z cytryny , sól, cukier i sojonez (przepis znajdziesz .tutaj )
- marchew
- pół czerwonej cebuli
- pól jabłka
- łyżka soku z cytryny
- sól, cukier
- sojomez
Rzepę, marchew i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach,
Cebulkę drobno pokrój.
Wymieszaj wszystko, dodając sok z cytryny , sól, cukier i sojonez (przepis znajdziesz .tutaj )
Kostka ryżowo- soczowicowa.
- szklanka ugotowanego ryżu - może być brązowy
- szklanka ugotowanej soczewicy
- szklanka ugotowanych warzyw(marchew, groszek, seler, brokuły)
- mała cebulka
- łyżka oleju
- dwie łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Ryż, soczewicę i warzywa zemleć w maszynce,
dodać zeszkloną na oleju cebulkę i bułkę tartą .
Wyrobić masę dodając przyprawy.
Formować kotlety, obtoczyć od spodu w bułce tartej
i ułożyć w żaroodpornym naczyniu , po wierzchu posypać ziołami .
Piec pod przykryciem ok. 35 minut.
Podawać z ziemniakami i surówką
Sojonez czosnkowy - majonez wege
- pół szklanki mleka sojowego
- szklanka oleju
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Mleko , musztardę, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek miksujemy
kilka minut na wysokich obrotach.,
dodając powoli olej cienką strużką, by sos się nie zważył.
Ciągle miksujemy do uzyskania odpowiedniej , majonezowej konsystencji..
Zmniejszamy obroty miksera , dodajemy sól i pieprz do smaku.
Przechowujemy w lodówce.
niedziela, 16 stycznia 2011
Naleśniki z jabłkami
Ciasto naleśnikowe
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1.5 szklanki mleka sojowego
- szklanka wody ( regulujemy gęstość ciasta)
- szczyptę soli
- cukier waniliowy
Wszystkie składniki (bez oleju) rozmieszać dokładnie trzepaczką, dodać olej .
Odstawić na 20 minut.
Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni małe naleśniki.
Smarujemy smażonymi jabłkami, zawijamy .
Ułożone na talerzu można polać sokiem np. z czarnej jagody
i posypać cukrem pudrem.
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1.5 szklanki mleka sojowego
- szklanka wody ( regulujemy gęstość ciasta)
- szczyptę soli
- cukier waniliowy
Wszystkie składniki (bez oleju) rozmieszać dokładnie trzepaczką, dodać olej .
Odstawić na 20 minut.
Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni małe naleśniki.
Smarujemy smażonymi jabłkami, zawijamy .
Ułożone na talerzu można polać sokiem np. z czarnej jagody
i posypać cukrem pudrem.
czwartek, 13 stycznia 2011
Zupa fasolowa
- pół szklanki fasoli
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- kawałek pietruszki
- kawałek selera
- zielony liść pora pora
- cebulka
- 2 ząbki czosnku
- koper, natka pietruszki
- sól , pieprz, majeranek, jałowiec
Fasolę moczymy kilka godzin następnie gotujemy do prawie miękkości :) .
W tym czasie kroimy ziemniaki, jedną marchewkę, pietruszkę i seler .
Warzywa zalewamy wodą (ok. 2.5 l) i zagotowujemy.
Na patelni szklimy na oleju drobno posiekaną cebulkę , pokrojonego pora, utartą na tarce o grubych oczkach marchewkę, Dodajemy do zupy podgotowaną fasolę i zeszklone warzywa, solimy.
Gotujemy do miękkości warzyw, przyprawiamy do smaku.
Można dodać ciemną zasmażkę (2 łyżki mąki mocno przyrumienionej na oleju).
Na koniec gotowania dodajemy posiekany czosnek, oraz pokrojony koperek i natkę pietruszki.
Zupę można podawać z grzankami .
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- kawałek pietruszki
- kawałek selera
- zielony liść pora pora
- cebulka
- 2 ząbki czosnku
- koper, natka pietruszki
- sól , pieprz, majeranek, jałowiec
Fasolę moczymy kilka godzin następnie gotujemy do prawie miękkości :) .
W tym czasie kroimy ziemniaki, jedną marchewkę, pietruszkę i seler .
Warzywa zalewamy wodą (ok. 2.5 l) i zagotowujemy.
Na patelni szklimy na oleju drobno posiekaną cebulkę , pokrojonego pora, utartą na tarce o grubych oczkach marchewkę, Dodajemy do zupy podgotowaną fasolę i zeszklone warzywa, solimy.
Gotujemy do miękkości warzyw, przyprawiamy do smaku.
Można dodać ciemną zasmażkę (2 łyżki mąki mocno przyrumienionej na oleju).
Na koniec gotowania dodajemy posiekany czosnek, oraz pokrojony koperek i natkę pietruszki.
Zupę można podawać z grzankami .
wtorek, 11 stycznia 2011
Zielona herbata
Naukowcy udowodnili , że zielona herbata ma właściwości lecznicze, zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory, oczyszcza organizm, wspomaga odchudzanie, zapobiega otyłości, hamują proces starzenia, obniża poziom cholesterolu.
Herbatę zieloną pijemy dla :
- przyjemności ( smak możemy zmienić dodając szczyptę imbiru)
- jako zastrzyk energii
- w celu usunięcia antyoksydantów
- w celu wyeliminowania pierwiastków toksycznych,
Jeżeli chcemy oczyścić organizm z toksyn pijemy ją wtedy gdy pracuje wątroba ,
czyli w godz.4 rano do 13 .
Nie musimy tak wcześnie wstawać!
Rano po przebudzeniu zaparzamy herbatę ,
(zalewamy wodą o temperaturze ok.90 stopni C)
parzymy ok. 2- 3 minuty ( taka herbata ma własności pobudzające
i dodaje nam energię)
po wypiciu nie wyrzucamy fusów ,
tylko dosypujemy kilka świeżych
listków i zalewamy wrzątkiem .
Im więcej razy zaparzamy tym bardziej usuwa toksyny..
Zieloną herbatą nie należy popijać leków.
Herbatę zieloną pijemy dla :
- przyjemności ( smak możemy zmienić dodając szczyptę imbiru)
- jako zastrzyk energii
- w celu usunięcia antyoksydantów
- w celu wyeliminowania pierwiastków toksycznych,
Jeżeli chcemy oczyścić organizm z toksyn pijemy ją wtedy gdy pracuje wątroba ,
czyli w godz.4 rano do 13 .
Nie musimy tak wcześnie wstawać!
Rano po przebudzeniu zaparzamy herbatę ,
(zalewamy wodą o temperaturze ok.90 stopni C)
parzymy ok. 2- 3 minuty ( taka herbata ma własności pobudzające
i dodaje nam energię)
po wypiciu nie wyrzucamy fusów ,
tylko dosypujemy kilka świeżych
listków i zalewamy wrzątkiem .
Im więcej razy zaparzamy tym bardziej usuwa toksyny..
Zieloną herbatą nie należy popijać leków.
niedziela, 9 stycznia 2011
Kotlety z soczewicy
1 i pół szklanki ugotowanej soczewicy ( al dente)
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 szklanka posiekanych pieczarek
2 cebule
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
Soczewicę namoczyć na kilka godzin , potem krótko gotować ( ok. 5 minut), wystudzić,
przepuścić przez maszynkę .
Do masy dodać podduszone pieczarki z cebulką i ugotowany na sybko ryż, przyprawić do smaku.
Dokładnie wymieszać.
Formować kotlety, piec w nagrzanym piekarniku ok, 30 minut,
lub smażyć na patelni .
Podawać z ziemniakami i surówką
Kotlety z fasoli
- 2 szklanki ugotowanej fasoli
- pól szklanki płatków owsianych
- bułka namoczona
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- drobno posiekany koper i szczypiorek
- sól, pieprz, majeranek, czosnek, sos sojowy
Fasolę namoczyć na noc, następnie ugotować , wystudzić.
Fasolę przepuścić przez maszynkę , dodać podduszoną , pokrojoną cebulę,
namoczone płatki i bułkę , przyprawić do smaku ( można dodać troszkę
koncentratu pomidorowego ), wymieszać , formować kotlety.
Obtoczyć w bułce z dodatkiem sezamu, lub otrąb.
Smażyć na patelni lub piec w gorącym piekarniku .
Kotleciki z pieczarek
- 30 dag pieczarek
- cebula
- 2 -3 łyżki bułki tartej
- sól , pieprz , papryka , majeranek
Pieczarki umyć zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,
poddusić z drobno pokrojoną cebulką .
Dodać bułkę tartą i przyprawy, wymieszać .
Formować małe kotleciki , obtoczyć w bułce , smażyć na złoty kolor .
Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.
środa, 5 stycznia 2011
Paprykarz wege
- szklanka ryżu
- 2 strąki papryki czerwonej
- 30 dag pieczarek
- 3 łyżki koncentratu
- pół cebuli,
- sól, pieprz, papryka ostra, imbir,
- 2 łyżki oleju
- garść natki pietruszki
Pokrojone pieczarki podsmaż w 2 łyżkach oleju podlej wodą , uduś ,
dodaj pokrojoną w paski paprykę , koncentrat pomidorowy i przyprawy .
Jednocześnie ugotuj ryż (opłukany ) w 2.5 szklanki wody , dodaj uduszone składniki.
Gotuj na wolnym ogniu, często mieszając do wchłonięcia wody.
Pod koniec gotowania posyp natką pietruszki. Zdejmij z ognia , przykryj ściereczką ,
pozostaw ok.. pół godziny .
Podawaj z surówką np. z pomidorów, można też podać z pieczywem .
Subskrybuj:
Posty (Atom)