- 1 szklanka mleka sojowego
- 4 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki przeciery z dyni
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
- mąka ( 2.5- 3 szklanki)
- gęsty dżem do nadziewania lub świeże owoce
Przygotowujemy rozczyn z dwóch łyżek mleka, pokruszonych drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki. dodajemy wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, przecier z
dyni i wyrabiamy ciasto, tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki,
dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy kilka minut.
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość , przekładamy na stolnicę, jeszcze
raz zagniatamy, dzielimy ciasto na dwie części., z każdej formujemy
kulę, którą wałkujemy na kształt koła.
Wykrawamy szklanką koła, w środek każdego koła wkładamy łyżeczkę dżemu, łączymy brzegi formując bułeczkę.
Bułki układamy na posmarowanej olejem blaszce, czekamy kilka minut aż wyrosną i wstawiamy do piekarnika lub prodiża. Każdą bułeczkę możemy delikatnie posmarować olejem i posypać cukrem lub makiem, sezamem..
Pieczemy w temp.180 st C ok. 35 minut.