ciasto drożdżowe:
-25g drożdży
- 1 lub 2 łyżki cukru lub miodu z mniszka
- pół szklanki mleka roslinnego (najczesciej używam Alpro sojowo - waniliowe)
- ok.45 dag mąki
- 2 lyzeczki zamiennika jajka: wege jajko w proszku
- 50g roztopionej margaryny wegańskiej
- 1/3 łyżeczki soli
- opcjonalnie: wanilia lub cukier waniliowy, zwłaszcza jeżeli używamy napoju bezsmakowego.
1. Na początek przygotujemy rozczyn.
Mieszamy drożdże z cukrem, dwoma łyżkami mleka i dwoma łyżkami mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
2. Proszek wege jajko mieszamy z 2 łyżkami wody i łyżką oleju i dokładnie mieszamy lub blendujemy.
3. Składniki (oprócz margaryny) mieszamy, dodajemy rozczyn, zamiennik jajka i wyrabiamy ręcznie lub mikserem. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopioną margarynę.
Ciasto wyrabiamy ok.15 minut.
Ciasto ma być miękkie, elastyczne i odstawać od dłoni. Kule ciasta wkładamy do oproszonej miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, walkujemy w prostokąt, który dzielimy na prostokąty 8 na 10 cm
5. Na jednej stronie kładziemy smażone jabłka , drugą nadcinamy jak wyżej.
6. Składamy wzdłuż dłuższego boku: przykrywamy i dokladnie zlepiamy.
7. Ukladamy ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiajac odstępy, gdyż ciasto powiększy się.
Odstawiamy na 20 min..
Smarujemy roztrzepanym mlekiem i olejem zmieszanym z 1/3 łyżeczki cukru
6. Wkładamy do piekarnika, pieczemy ok.30 min.
w temp.180 st.C.
7. Po wyjęciu możemy polukrować
Smacznego! 💚❤️🩷