"Zostając wegetarianinem ratujesz zwierzęta i ludzi,chronisz środowisko naturalne i jest to jedna z najzdrowszych rzeczy jakie możesz zrobić! " P. McCartney
niedziela, 29 stycznia 2017
niedziela, 22 stycznia 2017
Pierogi z tofu i ziemniakami.
ciasto:
-ok. 2,.5 szklanki mąki
- łyżka mąki ziemniaczanek
- szklankę ciepłej, przegotowanej wody
- spora szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- szczypta kurkumy
farsz:
- 180g serka tofu naturalnego
- 300g ugotowanych ziemniaków
- cebulka
- 2 łyżki oleju
- koperek
- sól, pieprz
- 3-5 łyżek soku z kiszonych ogórków
Odsączone, pokrojone tofu zalewany sokiem z kiszonych ogórków (w razie braku możemy zastąpić sokiem z cytryny), odstawiamy.
Ugotowane ziemniaki i zakwaszone tofu przepuszczamy przez praskę, dodajemy zeszkloną na oleju drobno pokrojoną cebulkę i koperek.Łączymy składniki, doprawiamy solą i pieprzem.
Z przesianej mąki, oleju, soli, kurkumy i wody zagniatamy ciasto, tak, by było elastyczne. Odczekujemy chwilę, by odpoczęło i dzielimy na części. Każdą część systematycznie rozwałkujemy, wykrawamy za pomocą szklaneczki kółka, nakładamy wcześniej przygotowany farsz i łączymy brzegi.
Przygotowane pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie, wskazane jest dodanie łyżki oleju, ok 2 minuty od wypłynięcia. Łyżką cedzakową wyjmujemy na sito, przekładamy na talerz, studzimy.
Można podawać odgrzane na oliwie z cebulką.
niedziela, 15 stycznia 2017
Pasta jaglana.
- granulat sojowy
- kasza jaglana ugotowana ( porcja objętościowo równa ilości granulatu)
- kawałek pora
- kawałek papryki czerwonej
- koncentrat pomidorowy
- olej
- sól, papryka ostra, ulubione zioła
Granulat sojowy gotujemy krótko w dobrze przyprawionym bulionie warzywnym ( w niewielkiej ilości, tak by granulat wchłonął bulion).
Dodajemy ugotowaną na sypko kaszę jaglaną, koncentrat, przyprawy i uduszone warzywa. Całość mieszamy.
Podajemy z pieczywem i warzywami.
Doskonała z kiszonym ogórkiem.
- kasza jaglana ugotowana ( porcja objętościowo równa ilości granulatu)
- kawałek pora
- kawałek papryki czerwonej
- koncentrat pomidorowy
- olej
- sól, papryka ostra, ulubione zioła
Granulat sojowy gotujemy krótko w dobrze przyprawionym bulionie warzywnym ( w niewielkiej ilości, tak by granulat wchłonął bulion).
Dodajemy ugotowaną na sypko kaszę jaglaną, koncentrat, przyprawy i uduszone warzywa. Całość mieszamy.
Podajemy z pieczywem i warzywami.
Doskonała z kiszonym ogórkiem.
środa, 4 stycznia 2017
Sałatka z wędzonym tofu.
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- pomidor
- pół główki sałaty
- kostka tofu wędzonego
- cebula czerwona
- koper, szczypior, ziarna słonecznika
sos: oliwka, ząbek czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny
Odlewamy zalewę z kukurydzy i fasolki, pomidora kroimy w cząstki, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, koper i szczypior drobno siekamy. Tofu wędzone kroimy w grubsze plastry Wszystkie składniki mieszamy.
Oliwkę, sok z cytryny, drobno posiekamy czosnek, sól i pieprz mieszamy (najlepiej a słoiczku, energicznie potrząsając). Sporządzonym sosem polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy.
Po wierzchu posypujemy pokrojoną czerwoną cebulką i podsmażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika lub kiełkami.
- puszka kukurydzy
- pomidor
- pół główki sałaty
- kostka tofu wędzonego
- cebula czerwona
- koper, szczypior, ziarna słonecznika
sos: oliwka, ząbek czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny
Odlewamy zalewę z kukurydzy i fasolki, pomidora kroimy w cząstki, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, koper i szczypior drobno siekamy. Tofu wędzone kroimy w grubsze plastry Wszystkie składniki mieszamy.
Oliwkę, sok z cytryny, drobno posiekamy czosnek, sól i pieprz mieszamy (najlepiej a słoiczku, energicznie potrząsając). Sporządzonym sosem polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy.
Po wierzchu posypujemy pokrojoną czerwoną cebulką i podsmażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika lub kiełkami.
niedziela, 1 stycznia 2017
Przekąska z jarmużem.
- kilka kotletów sojowych
- marchewki
- opakowanie jarmużu
- cebulka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, ulubione zioła
- olej
- musztarda
Do wrzącego, dobrze przyprawionego bulionu warzywnego wrzucamy kotlety sojowe, gotujemy 3 minuty.
Z oliwy, musztardy, czosnku, soli, pieprzu i ziół przygotowujemy marynatę. Tak przygotowaną marynatą nacieramy pokrojone na pół kotlety, przykrywamy folią i odstawiamy je do lodówki co najmniej na 2 godziny, mogą leżeć nawet dłużej 7-8 godz..
Po tym czasie obsmażyć na oleju ( bez panierki ) z dwu stron.
Drobno pokrojoną cebulkę i pokrojony czosnek zeszklić na oleju, następnie wrzucić opłukany i odsączony świeży jarmuż, przyprawić do smaku, krótko poddusić.
Pokrojoną w plastry marchew ugotować na parze lub poddusić.
Wymieszać przygotowane składniki, przyprawić do smaku.
- marchewki
- opakowanie jarmużu
- cebulka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, ulubione zioła
- olej
- musztarda
Do wrzącego, dobrze przyprawionego bulionu warzywnego wrzucamy kotlety sojowe, gotujemy 3 minuty.
Z oliwy, musztardy, czosnku, soli, pieprzu i ziół przygotowujemy marynatę. Tak przygotowaną marynatą nacieramy pokrojone na pół kotlety, przykrywamy folią i odstawiamy je do lodówki co najmniej na 2 godziny, mogą leżeć nawet dłużej 7-8 godz..
Po tym czasie obsmażyć na oleju ( bez panierki ) z dwu stron.
Drobno pokrojoną cebulkę i pokrojony czosnek zeszklić na oleju, następnie wrzucić opłukany i odsączony świeży jarmuż, przyprawić do smaku, krótko poddusić.
Pokrojoną w plastry marchew ugotować na parze lub poddusić.
Wymieszać przygotowane składniki, przyprawić do smaku.
Subskrybuj:
Posty (Atom)