niedziela, 16 czerwca 2024

Drożdżowe zakrętasy.

 

ciasto drozdzowe:

-25g drożdży 

- 2 łyżki  cukru lub miodu z mniszka

- pół szklanki mleka roslinnego (najczesciej używam Alpro sojowo - waniliowe)

- ok.45 dag mąki 

- 2 łyżki  płatków owsianych

- 50g roztopionej margaryny wegańskiej 

- 1/3 łyżeczki soli


- opcjonalnie: wanilia lub cukier waniliowy, zwłaszcza  jeżeli używamy  napoju bezsmakowego.

1. Na początek przygotujemy rozczyn.
 Mieszamy drożdże z cukrem, dwoma łyżkami mleka i dwoma łyżkami mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 
2. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą a gdy napęcznieją blendujemy.
3. Składniki  (oprócz margaryny) mieszamy, dodajemy rozczyn, zblendowane płatki i wyrabiamy ręcznie lub mikserem. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopioną margarynę. 
Ciasto wyrabiamy ok.15 minut.
Ciasto ma być miękkie, elastyczne i odstawać od dłoni.  Kule ciasta wkładamy do oproszonej miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, walkujemy w prostokąt, możemy posypać cynamonem, położyć jabłka czy inne owoce lub posmarować dowolnym, gęstym dżemem, pozostawiajac nie posmarowany 1 cm dolnego l.
5. Składamy wzdłuż dłuższego boku: 1/3 ciasta zakładamy do środka,  do 2/3 prostokata, pozostałym (1/3 ciasta) przykrywamy i dokladnie zlepiamy.
Powstaje płaska strucla, która kroimy w równe paski.
Każdy pasek przekręcamy podwójnie i ukladamy ma blaszce wylozonej papierem do pieczenia, pozostawiajac odstępy,  gdyż ciasto powiększy się. 
Odstawiamy na 20 min.
6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok.30 min.
w temp.180 st.C.
7. Po wyjęciu możemy polukrować
 .j







z wisniami
z jabłkami i cynamonem



Rozkoszując się smakiem poranka  życzę :
Smacznego!

Brak komentarzy: