Bigos przygotowujemy z kapusty kiszonej lub słodkiej.
Nic tak nie wzbogaca bigosu jak suszone grzyby, wcześniej namoczone, ugotowane, pokrojone w kwadraty lub paski. Gotującą się kapustę podlewa się wywarem z grzybów.Znakomitym dodatkiem do bigosu są śliwki suszone. idealnym dopełniaczem będzie odpowiednia kompozycja ziół, przypraw i suszonych warzyw, które wzbogacają walory smakowe i zapachowe.
Smak bigosu ogromnie podnosi dodatek czerwonego wina.
- 2.5 kg kapusty kiszonej
- 8 dag grzybów suszonych
- 30dag pieczarek
- kilka suszonych śliwek
- marchewka, cebula
- sól, cukier, pieprz, majeranek, jałowiec, czosnek, papryka słodka i ostra, kminek, kolendra
- ziele ang. liść laurowy
- olej, 2 łyżki mąki
- dla dorosłych można dodać pól szklanki czerwonego wytrawnego wina .
Kapustę można pokroić, namoczyć w ciepłej wodzie, jeżeli jest bardzo kwaśna , powtórzyć czynność.
Następnie ugotować, odcedzić. Namoczone grzyby ugotować, pokroić, podsmażyć na oleju z pokrojonymi pieczarkami i drobno posiekaną cebulką . Następnie dodać do kapusty. Kapustę podlać wywarem z grzybów ,( można dodać wino) jeśli za mało dodać wody, dodać pokrojoną w plastry marchewkę, pokrojone suszone śliwki, sól , oraz przyprawy i część ziół . Gotować, często mieszając na wolnym ogniu ok 40 minut. Nazajutrz bigos odgrzać i znów gotować około 30 minut, często mieszając, aby się nie przypalił. Trzeciego dnia powoli podgrzać potrawę. Na oleju sporządzić niewielką ilość zasmażki , dodać do gotującego się bigosu. Pod koniec gotowania dodać drobniutko posiekany czosnek i przyprawić pozostałą częścią ziół i przypraw.
Gotujący się bigos można nakładać do wyparzonych słoików , zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po wystudzeniu schować do lodówki i ... czekać na wygłodniałych gości lub domowników :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz