- duży seler
- 1.5 l bulionu warzywnego
- dwa arkusze nori
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 listki laurowe
- 3 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- pieprz, sól
panierka :
- 5 arkuszy nori
- mąka pszenna lub ryżowa
- bulion
dodatkowo:
olej do smażenia
Seler obierz, pokrój na 1 cm plastry. W dużym garnku zagotuj bulion razem z 2 arkuszami wodorostów nori, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kolendrą oraz sosem sojowym. Do gotującego się bulionu dodaj plastry selera i gotuj do momentu, aż będą miękkie, ale jędrne i nie rozwalające się czyli około 15 – 20 minut.
Po ugotowaniu delikatnie wyjmij plastry selera na durszlak by odsączyć je i wystudzić.
Arkusze nori potnij na trzy mniejsze kawałki ( ja dzieliłam na trzy).
Każdy kawałek nori mocz w ciepłym bulionie (oddzielnie) i wilgotnym okręcaj plaster selera, następnie delikatnie obtocz w mące.
Rozgrzej na dużej patelni olej i układaj przygotowane plastry selera.
Smaż z dwóch stron aż będą zarumienione i lekko brązowe. Usmażone połóż na ręczniku papierowym by pozbyć się nadmiaru oleju.
Podawać z ziemniakami i surówką, albo z sosem, można z pieczywem lub jak rybę po grecku.
- 1.5 l bulionu warzywnego
- dwa arkusze nori
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 listki laurowe
- 3 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- pieprz, sól
panierka :
- 5 arkuszy nori
- mąka pszenna lub ryżowa
- bulion
dodatkowo:
olej do smażenia
Seler obierz, pokrój na 1 cm plastry. W dużym garnku zagotuj bulion razem z 2 arkuszami wodorostów nori, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kolendrą oraz sosem sojowym. Do gotującego się bulionu dodaj plastry selera i gotuj do momentu, aż będą miękkie, ale jędrne i nie rozwalające się czyli około 15 – 20 minut.
Po ugotowaniu delikatnie wyjmij plastry selera na durszlak by odsączyć je i wystudzić.
Arkusze nori potnij na trzy mniejsze kawałki ( ja dzieliłam na trzy).
Każdy kawałek nori mocz w ciepłym bulionie (oddzielnie) i wilgotnym okręcaj plaster selera, następnie delikatnie obtocz w mące.
Rozgrzej na dużej patelni olej i układaj przygotowane plastry selera.
Smaż z dwóch stron aż będą zarumienione i lekko brązowe. Usmażone połóż na ręczniku papierowym by pozbyć się nadmiaru oleju.
Podawać z ziemniakami i surówką, albo z sosem, można z pieczywem lub jak rybę po grecku.
1 komentarz:
Muszę dziś przetestować ten przepis :)
Prześlij komentarz