ciasto :
- 2.50 szklanki mąki
- ok. jedną szklankę wody
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ciepłą wodę, olej i sól,
zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić. Ciasto ma być elastyczne i lśniące
Podzielić na części, przykryć miseczką , by nie wysychało.
Każdą część rozwałkować dość cienko, szklaneczką wycinać kółka , nakładać farsz , zlepiać pierogi.
Wkładać partiami do wrzącej wody, gdy wypłyną na wierzch, gotować 1 minutę, wybierać łyżką cedzakową
na durszlak. Odsączone wyłożyć na talerz.
farsz :
- 400 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- 6 dużych pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej, sól, pieprz,
- łyżka bułki tartej
Szpinak rozmrozić, jeżeli jest surowy ugotować.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju, dodać starte na tarce o grubych
oczkach pieczarki, czosnek i szpinak. Podsmażyć , często mieszając
do momentu odparowania wody.
By zagęścić farsz można dodać łyżkę bułki tartej.
Pierogi podawać z zeszkloną cebulką i natką pietruszki ,bądź z sosem, lub lekko podsmażone .
4 komentarze:
a mnie ciasto na pierogi jakoś nie wychodzi, pozdrowienia
j
Jadwigo,może robisz za twarde i wtedy trudno je lepić.
Ile pierogów wychodzi?
Powinno wyjść ok.50 szt
Prześlij komentarz