pulpety :
-szklanka soczewicy
- cebulka
- kilka pieczarek
- pół szklanki ugotowanego ryżu
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
- 2 łyżki oleju
olej do smażenia
Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie przez3-4 godziny , następnie gotować kilka minut.
Soczewica ma być al dente: miękka ale nie rozgotowana. Po wystudzeniu soczewicę przepuszczamy przez maszynkę do soi:), dodajemy ugotowany ryż, zeszkloną na oleju cebulę z pieczarkami i przyprawy.
Dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku. Formujemy pulpety, obtaczamy je w mące i lekko podsmażamy na oleju z dwu stron.
sos:
- kilka pieczarek
- marchewka
- kawałek pietruszki
- kawałek cebuli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 -3 łyżki oleju
- sól, pieprz,curry, bazylia
- mozna dodać ząbek czosnku
Pokrojoną marchew, pieczarki, pietruszkę i cebulkę krótko dusimy na oleju, często mieszając.
Warzywa oprószamy mąką i podlewamy wodą. Dodajemy podprażony na suchej patelni slonecznik, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Do sosu dodajemy wcześniej przygotowane pulpety, krótko gotujemy, delikatnie mieszając.
Sos podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą i oczywiście z surówką.
1 komentarz:
Dobrze wygląda, tak... domowo. Nie zawsze muszą być kiełki, tofu i inne dziwactwa : D
Prześlij komentarz