-półtorej szklanki ugotowanej soczewicy
- szklanka ugotowanej grubej kaszy jęczmiennej, może być pęczak
- kilka pieczarek
- nieduża cebulka
- sól, pieprz, majeranek, papryka, szczypta kurkumy
- olej
- bułka tarta lub pokruszone ( najlepiej wałkiem) płatki kukurydziane
Posiekane drobno pieczarki podduszamy wraz z drobno pokrojoną cebulką na łyżce oleju.
Ugotowaną soczewicę i kaszę przepuszczamy przez praskę, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką i przyprawy. Dokładnie mieszamy, z powstałej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce lub płatkach. Do panierki możemy dodać garść ziaren słonecznika lub sezamu.
Kotleciki smażymy na oleju na złoty kolor lub pieczemy w piekarniku.
Podajemy z warzywami, ziemniakami, sosem lub pieczywem.
Nie zapomnijmy o surówce.
uwaga:
Namoczona przez kilka godzin( 3-5 ) bardzo szybko się ugotuje, już po 5 minutach jest gotowa.
- szklanka ugotowanej grubej kaszy jęczmiennej, może być pęczak
- kilka pieczarek
- nieduża cebulka
- sól, pieprz, majeranek, papryka, szczypta kurkumy
- olej
- bułka tarta lub pokruszone ( najlepiej wałkiem) płatki kukurydziane
Posiekane drobno pieczarki podduszamy wraz z drobno pokrojoną cebulką na łyżce oleju.
Ugotowaną soczewicę i kaszę przepuszczamy przez praskę, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką i przyprawy. Dokładnie mieszamy, z powstałej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce lub płatkach. Do panierki możemy dodać garść ziaren słonecznika lub sezamu.
Kotleciki smażymy na oleju na złoty kolor lub pieczemy w piekarniku.
Podajemy z warzywami, ziemniakami, sosem lub pieczywem.
Nie zapomnijmy o surówce.
uwaga:
Namoczona przez kilka godzin( 3-5 ) bardzo szybko się ugotuje, już po 5 minutach jest gotowa.
1 komentarz:
Pani Aniu, a jaka soczewica?
Prześlij komentarz