- cukinia średniej wielkości ok.400g (jeżeli jest stara i ma ziarna należy je usunąć)
- 1-2 marchewki
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 łyżki płatków owsianych
-płaska łyżeczka skrobi
- szczypior lub kawałek pora
- posiekany koper lub natka.
- sól, pieprz, papryka słodka,
- bułka tarta lub otręby
do obtaczania
- olej do smażenia
Cukinię trę na tarce o grubych oczkach, marchew na tarce o średnich oczkach solę i odstawiam na 15 min. Po tym czasie odciskami z nadmiaru soku.
Sok możemy dodać do zupy.
Platki owsiane zalewam gorącą wodą, odstawiam, a gdy napęcznieją blenduję.
Cebulkę, szczypior, czosnek i koper drobno kroję
Wszystkie składniki łączę, dodaje kaszę jaglana, platki i przyprawy.
Całość mieszam, formuje niewielkie kotlety.
Obtaczam w otrębach ( mogą być pszenne, owsiane, żytnie lub zmieszane, można dodać troszkę sezamu, lub w bułce tartej).
Kotlety wykladam na rozgrzany olej, smażę z obu stron na złoty kolor.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz