(jesli wolsz możesz użyć ryżu w s)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- pół strąka papryki czerwonej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
-3/4 szklanki bulionu warzywnego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- dwie szczypty płatków drożdżowych
-- sól, pieprz, chili, olej
Zalej ryż szklanką wody, posól, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu , mieszając od czasu do czasu.
Gdy ryż wchłonie wodę, wyłącz i przykryj grubą ścierką, trzymaj tak z godzinę.
Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, Na patelnię wlej olej i podsmażaj pokrojone warzywa, po kilku minutach dodaj startą na grubych oczkach marchew. Gdy marchew zeszkli się dodaj bulion. Po kilku minutach dodaj koncentrat i przyprawy. Wyłącz. .
Dodaj ugotowany ryż, dokładnie wymieszaj.
Włóż na godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz