- ok. dwie i pół szklanki mąki
- szklanka przegotowanej letniej wody
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- szczypta kurkumy
- szczypta kurkumy
nadzienie:
- kilogram kiszonej kapusty
- kilogram kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów
- 30-40 dag pieczarek, można dodać jeszcze grzybki mrożone
- olej
- cebula
- 30-40 dag pieczarek, można dodać jeszcze grzybki mrożone
- olej
- cebula
- sól, pieprz, majeranek, jałowiec, ząbek czosnku
Kapustę opłukać, ugotować w niewielkiej ilości wody.
Miękką kapustę odcedzić i poszatkować na kawałki długości 2 cm .
Miękką kapustę odcedzić i poszatkować na kawałki długości 2 cm .
Suszone grzyby namoczyć, ugotować, drobno pokroić .
Pokrojoną cebulę podsmażyć z grzybkami i drobno pokrojonymi pieczarkami, dodać do kapusty,
przyprawić do smaku, mieszając zagotować i odparować. Farsz należy wystudzić.
Nadzienie nie może być wodniste.
przyprawić do smaku, mieszając zagotować i odparować. Farsz należy wystudzić.
Nadzienie nie może być wodniste.
Z przesianej mąki i pozostałych składników zagnieść wolne ciasto.
Rozwałkować dość cienko , wykrawać krążki małą szklanką,
kłaść nadzienie, zlepiać brzegi. Należy uważać by nadzienie
nie dostało się między brzegi, bo będą się rozklejały.
Rozwałkować dość cienko , wykrawać krążki małą szklanką,
kłaść nadzienie, zlepiać brzegi. Należy uważać by nadzienie
nie dostało się między brzegi, bo będą się rozklejały.
Wrzucać partiami na gotującą się, lekko posoloną wodę , gotować minutę.
Po wyjęciu odsączyć
Podawać polane podduszoną cebulką, bądź z sosem grzybowym,
doskonale smakują odgrzewane.
Po wyjęciu odsączyć
Podawać polane podduszoną cebulką, bądź z sosem grzybowym,
doskonale smakują odgrzewane.
2 komentarze:
Czy Wiesz Moja Margeto, ze wszystko umiem a pierożków nie umiem robić? Robi to moja córka, ja pomagaż, ale ciasto mi nie wychodzi, może jednak się skuszę na tp co podajesz? wygladaja tak apetycznie
pozdrawiam
j
Ciasto musi być wolne i elastyczne.Zachęcam , wkrótce podam przepis na pierogi z soczewicą.
Prześlij komentarz