10- 20 dag chrzanu (można dodać utarty chrzan ze słoika)
3- 5 łyżki octu winnego
sól, pieprz
opcjonalnie: cukier
opcjonalnie: cukier
Buraki ugotować do miękkości .Po wystudzeniu obrać ze skórki
i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Chrzan oczyścić,
oskrobać i zetrzeć na tarce jak poprzednio, skropić octem winnym.
Połączyć buraki z chrzanem, doprawić solą i pieprzem,
można dolać 2 łyżki przegotowanej wody.
Po wymieszaniu wkładać do szklanych słoików, zamknąć
Przechowywać w lodówce.
i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Chrzan oczyścić,
oskrobać i zetrzeć na tarce jak poprzednio, skropić octem winnym.
Połączyć buraki z chrzanem, doprawić solą i pieprzem,
można dolać 2 łyżki przegotowanej wody.
Po wymieszaniu wkładać do szklanych słoików, zamknąć
Przechowywać w lodówce.
Podawać do zimnych past, pasztetów i kotletów oczywiście wegańskich.
Ćwikła ułatwia trawienie.
Dlatego nie może jej zabraknąć na świątecznym stole.
Ćwikła ułatwia trawienie.
Dlatego nie może jej zabraknąć na świątecznym stole.
1 komentarz:
Ach.. Ćwikła.. Może jutro :P
Prześlij komentarz