- suszone owoce :jabłka, gruszki, śliwki
- kilka moreli suszonych
- garść rodzynek
- 2 figi
- cukier wanilinowy
- sok z cytryny
- cukier
- cynamon, goździki, wanilia
Suszone owoce w dowolnej ilości dokładnie umyć w letniej wodzie.
Zalać wodą , gotować z dodatkiem cynamonu, goździków
i soku z cytryny do miękkości owoców. Przecedzić dosłodzić.
Podawać wystudzony.
- kilka moreli suszonych
- garść rodzynek
- 2 figi
- cukier wanilinowy
- sok z cytryny
- cukier
- cynamon, goździki, wanilia
Suszone owoce w dowolnej ilości dokładnie umyć w letniej wodzie.
Zalać wodą , gotować z dodatkiem cynamonu, goździków
i soku z cytryny do miękkości owoców. Przecedzić dosłodzić.
Podawać wystudzony.
Kompot z suszu to bogactwo błonnika, witamin i minerałów. Przygotowując kompot starajmy się nie słodzić go zbyt mocno, a owoce z kompotu dobrze jest zjadać. W morelach znajduje się dużo potasu,wapnia i beta-karotenu. figi to źródło wapnia, śliwki suszone dostarczą nam żelaza i fosforu, a jabłka obniżają poziom złego cholesterolu.
Kompot z suszu delikatnie oczyszcza przewód pokarmowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz