piątek, 2 września 2011

Leczo

-  cukinia średniej wielkości
 -  kawałek bakłażana
-  40 dag pieczarek
-  papryka czerwona
-  papryka żółta lub zielona
-  kilka pomidorów  najlepiej 4  gałązki koktajlowych
-  duża cebula
 - ząbek czosnku
-  mały kawałek papryki pepperoni
 -  oregano, bazylia
-  sól, cukier, olej






Pieczarki kroimy w dość grube pół- plastry, cebulę w pióra, cukinię i bakłażana w kostkę lub półplastry.
Pomidory po sparzeniu wrzątkiem kroimy w kostkę a paprykę w paski.
 W dużym garnku rozgrzej olej wrzuć cebulę, posiekany czosnek i pieczarki, podrumień.
 Następnie dodaj cukinię , bakłażana i papryki i smaż przez kilka minut często mieszając.
Pod  koniec dodaj pomidory i przypraw do smaku solą, pieprze i odrobiną cukru.
 Dodaj świeże listki bazylii i oregano.  
 Duś jaszcze 15 minut.
Całość posyp pokrojonym  koperkiem lub natką pietruszki.
 Podawaj z pieczywem lub ryżem



Brak komentarzy: