- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu i kurkumy
- półtorej szklanki mleka roślinnego
- szklankę wody może trochę więcej ciasto ma mieć odpowiednią konsystencję.
Składniki dokładnie wymieszać najlepiej z pomocą trzepaczki lub miksera.
Smażyć cienkiie naleśniki.
farsz::
- pół kg kapusty kiszonej
- 30 dag pieczarek
- nieduża cebula
- dwa ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- olej
- bulka tarta do obtoczenia
Kapustę odcisnąć, opłukać, obgotować, odcedzi, odcisnąć z nadmiaru wody.
Kapustę poszatkowac na 1 cm długość.
Pieczarki pokroić i podsmażyć z cebulą na oleju.
Do pieczarek dodać ugotowaną poszatkowaną kapustę, przyprawić do smaku. Odparować na patelni.
Nakładać kopiasta łyżkę na każdy naleśnik, zawijać, tworząc krlkiety.
Każdy krokiet smarować ciastem naleśnikowym i obtoczyć w bułce tartej.
Przed podaniem obsmażyć na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz