- kilka suszonych grzybów
- ok 30 dag włoszczyzny bez kapusty
- mała cebulka
- sól, pieprz
- natka z pietruszki lub koper
- 1-2 ząbki czosnku
Grzyby dokładnie opłukać, namoczyć ok. 1-2 godzin, następnie ugotować,
dodając podsmażoną na oleju pokrojoną cebulkę i warzywa.
Gdy warzywa są miękkie, przyprawić, dodać rozdrobniony czosnek.. Zdjąć z ognia i przecedzić ,
dodać posiekaną natkę pietruszki lub koper.
Zupę podawać z pasztecikami, makaronem, uszkami z grzybów, kluseczkami
lub z pieczywem (np. kruche paluszki, grzanki).
2 komentarze:
Lubię grzybki, a ta wersja mi odpowiada - czysta grzybowa.
Dzieki!
Fajniutkie masz blogi, ładne i 'smaczne' nawet!
Zaglądam do Ciebie często, ale brakuje mi czasu na wpisy, tylko od czasu do czasu.
Poza tym już od jakiegos czasu, postanowiłam rozsądniej korzystać z komputera, bolą krzyże, ręka, kark gdy się zagalopuję.
Pozdrawiam!
Miło Cię gościć. A co się tyczy rozsądnego korzystania z komputera, to rozumiem , wiem ile spędzam tu czasu . Wkrótce muszę zająć się działeczką, wiosna tuż, tuż.
Prześlij komentarz