- brokuł,
ciasto :
- szklanka piwa lub wody gazowanej
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- sól, pieprz
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
Umytego brokuła dzielimy na różyczki, łodygi kroimy na grubsze plastry,
wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę, gotujemy ok. 5 minut.
Po czym należy brokuł wyjąć i odsączyć.
W tym czasie przygotowujemy ciasto piwne :
mąkę, piwo, olej i przyprawy mieszamy na ciasto o jednolitej konsystencji .
Brokuły porcjami zanurzamy w cieście,
i natychmiast smażymy na rozgrzanym oleju.
Usmażony przekładamy na półmisek ( można posypać zieloną natką pietruszki ).
Brokuły podawać ciepłe z sojonezem, z sosem tzatziki lub z sosem z rzodkiewek.
3 komentarze:
Ciekawy przepis, ciasto można wykorzystać i do innych warzyw, sprytna przekąska:))
Potrawa, To prawda w takim cieście robię pieczarki, pory (są bardzo smaczne) i inne warzywa. Przepisy znajdziesz w archiwum.
pozdrawiam :)
:))
Prześlij komentarz