niedziela, 25 sierpnia 2013

Młoda kapusta

-   główka  kapusty
-   2-3młode marchewki
-  ok.30 dag pieczarek
-   cebula
-  koncentrat pomidorowy
-  świeży koperek
 -   2 ząbki czosnku
-  ziele angielskie ( ok. 4 szt.), liść laurowy
-   sól,pieprz,majeranek, magii.
- olej
- 2 łyżki mąki


Kapustę posiekać i posolić, lekko wycisnąć. Odstawić, by zmiękła.
W tym czasie gotujemy bulion z pokrojonej marchewki, dodając ziele i liść laurowy.
Podsmażamy na oleju pokrojone pieczarki z cebulką.
Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i doprowadzamy do wrzenia,
wystarczy by się zagotowała, odcedzamy.
Tak przygotowaną kapustę zalewamy bulionem, dodajemy podduszone  pieczarki,
chwilę gotujemy.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
 Gdy kapusta jest już miękka, dajemy zasmażkę.
 Na koniec dodajemy koper i posiekany czosnek.
Smakujemy, doprawiamy .
Opcjonalnie można dodać ugotowaną soczewicę.