- brokuł ok. 500g ( świeży lub mrożony)
- cebula
- ząbek czosnku
- ok. pół litra wywaru z warzyw ( marchew, seler, pietruszka,)
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki śmietany z migdałów
- sok z cytryny
- opcjonalnie garść płatków migdałowych do dekoracji
Drobno pokrojoną cebulę poddusić na oliwie, dodać posiekany czosnek.
Do wcześniej ugotowanego bulionu warzywnego wrzucić oczyszczone różyczki brokuła, dodać podduszoną cebulkę i czosnek.
Całość gotować 7- 10 minut, brokuł ma być miękki ale zielony.
Przyprawić do smaku.
Po lekkim przestudzeniu miksujemy, dodajemy śmietankę migdałową i mieszamy.
Zupę można przyozdobić różyczkami brokułów, koprem lub podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
- cebula
- ząbek czosnku
- ok. pół litra wywaru z warzyw ( marchew, seler, pietruszka,)
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki śmietany z migdałów
- sok z cytryny
- opcjonalnie garść płatków migdałowych do dekoracji
Drobno pokrojoną cebulę poddusić na oliwie, dodać posiekany czosnek.
Do wcześniej ugotowanego bulionu warzywnego wrzucić oczyszczone różyczki brokuła, dodać podduszoną cebulkę i czosnek.
Całość gotować 7- 10 minut, brokuł ma być miękki ale zielony.
Przyprawić do smaku.
Po lekkim przestudzeniu miksujemy, dodajemy śmietankę migdałową i mieszamy.
Zupę można przyozdobić różyczkami brokułów, koprem lub podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz