wtorek, 19 lutego 2013

Danie w jednym garnku.

 - 3 łyżki ryżu
-  3 łyżki soczewicy
-  marchew
-  pietruszka
- 2 łyżki ziaren słonecznika
-  koncentrat pomidorowy (ok.2-3 łyżki)
-  kilka pieczarek
- kawałek pora i selera
- 2 łyżki oleju
-  można dodać 2 ziemniaki
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, bazylia, curry, imbir, ziele ang. liść laurowy
-  natka pietruszki

Warzywa pokroić, zalać wodą ok.2,5 l , dodać wypłukany ryż i soczewicę.
Doprowadzić do wrzenia, gotować.
W tym czasie poddusić pokrojone pieczarki wraz z cebulą.  Dodać do do zupy.
Gotować do miękkości składników ok. 20 minut, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku.
Na koniec zaprawić  świeżo zmielonymi ziarnami słonecznika i posypać natką pietruszki

 Jest to doskonałe, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe.
Zupa zawiera pełnowartościowe białko,  to połączenie ryżu z soczewicą powoduje
wzrost wartości białka o jedną trzecią.







2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wygląda tak ,ze napewno jest pyszne i sycące :D
A to porcja na jedną osobe jest ??
Pozdrawiam :)

margeta pisze...

To w talerzu to porcja dla jednej osoby. Natomiast całe danie z przepisu wystarczy dla kilku (4-5) osób. Danie można przechować w lodówce na następny dzień.
Pozdrawiam również:)